Hlavní navigace

DigitSat 1: klon přijímače TechniSat MF4S-CC

26. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na dnešní recenzi se nám dostal do rukou méně známý model od TechniSatu označený jako DigitSat 1. Pokud však prozradíme, že se jedná o klon přístroje MF4S-CC od stejného výrobce, budou mít už mnozí jasno. Tento typ, ač je určen především pro německý trh, díky tomu, že je doporučován pro tamní platformu Arena, je vhodný i pro českého diváka, protože má integrovanou čtečku karet CryptoWorks a Conax. Má však i některé minusy.

Přední a zadní panel

Na předním panelu tohoto modelu TechniSatu najdeme na levé straně integrovanou čtečku karet CryptoWorks a Conax, která plně postačí potřebám českého diváka, a to ať už pro použití karet Skylink a Gital, tak i pro sledování kanálů v balíku MTV Unlimited na Astře 19.2. Prioritně je však určen pro německou platformu Arena. Vedle čtečky karet najdeme čtyřmístný displej, který zobrazuje zelené znaky. Dále už jsou na předním panelu pouze tlačítka pro zapnutí/vypnutí přijímače a přepnutí kanálů a také informace Bereit für arena. Na zadním panelu je možné najít vstup pro připojení napájecí šňůry a konektor LNB. Jde pouze o vstup, výstup pro další přijímač tu chybí. Zvuk je možné vyvést optikou přes rozhraní S/PDIF v tom lepší případě, nebo se musíte spokojit s červeným a bílým cinchem pro pravý a levý kanál. Samozřejmě nechybí ani ten žlutý pro výstup obrazu. Z přípojných míst jsou tu už dále jen dva SCARTY, a to VCR pro připojení rekordéru a TV pro televizor. Nesmíme zapomenout ani na boční panel, kde je k dispozici šachta pro modul podmíněného přístupu a aktualizační rozhraní RS 232.

TechniSat DigitSat 1 přední panel
TechniSat DIGIT MF4-S CC zezadu

Instalace

Při prvním spuštění se na obrazovce objeví tabulka AutoInstall s nastavením jazyků – anglicky, španělsky, francouzsky, ale i česky. Volbu pak potvrdíte jednoduše tlačítkem OK. Volba zemí už je bohatší a i zde najdete Českou republiku. Dále už je k dispozici nastavení parabolické antény. Na výběr je buďto Eurobird-Astra 28.5, Astra 19.2 a ještě dvě volné pozice. Samozřejmě můžete ale také nastavení antény změnit, a to v dolní části menu, takže první pozici pak může hned zastupovat např. Astra 23.5 st. vých. Ihned poté, co tuto možnost potvrdíte, se objeví tabulka s typem konvertoru (LNB), parametry transpondéru (kmitočet, polarizace a symbol rate). V dolní části pak vidíte dva sloupce s úrovní a kvalitou signálu. Krokem zpět se dostanete opět do předchozí tabulky, kde můžete ještě nastavit DiSEqC 1.0 a 1.2. Mnohé uživatele by pak mohlo zmást, že se zde nenalézá žádná potvrzovací volba. Je nutné vyskočit tlačítkem Exit až do počátečního volby nastavení a poté potvrdil volbu tlačítkem OK. Set-top-box si pak vyhledá aktuální software, není-li nainstalován.

TechniSat DigitSat 1 instalace

Přesto, že přijímač má češtinu bezproblémovou, nechybí opravdu žádné diakritické znaménko, můžete být nepříjemně překvapeni u nápovědy, protože ta je při instalaci psaná anglicky. Během kanálového vyhledávání máte na výběr buď ze všech kanálů, nebo nekódovaných, kde však je položka nepřeložená a je tu jako All uncrypted channels. Během ladění pak vidíte v levém sloupci TV kanály a v pravém rádia. Prohledávání na pozici 23.5 st. vých. trvalo něco málo přes minutu, některé frekvence, spuštěné v nedávné době, pochopitelně nebyly nalezeny. Chybí tedy např. JOJ Plus, Z1 a některé další. V přijímači byl použit firmware z 22. května letošního roku, verze 2.33.13.3 (1005).

TechniSat DigitSat 1 kanály

Sledování kanálů

Během testů se mi objevil poměrně zásadní problém – nefungovala čtečka karet. Určitě šlo ale pouze o vadný kus, na které, jak jsem již zjistil, mám během poslední doby při recenzích obzvlášť štěstí. Musel jsem tedy použít modul Zeta Cam Blue, který s kartou Skylink bez problémů fungoval. Bezproblémový byl i přechod mezi jednotlivými kanály, a to ať už kódovanými nebo volně šiřitelnými. Na diskusním fóru jsem však našel poznámku, že přijímač se potýkal s problémem na pozici 19.2 st., kde vždy uložil programy podle německého diváka, na první pozici tak bylo ARD, na druhé ZDF atd. Set-top-boxu ale musím pochválit velmi kvalitní obraz, a to i ze scartu. Barvy byly jasné a syté a obrysy ostré. Stejně jako ostatní set-top-boxy od TechniSatu má i DigitSat 1 pod zeleným tlačítkem skrytou možnost zobrazit technického údaje o sledovaném kanálu včetně datového toku, rozlišení, formátu obrazu i zvuku a další položky.

TechniSat DigitSat 1 EPG

Čeština, EPG a teletext

Jak již bylo řečeno, čeština je u tohoto přijímače bezproblémová, ovšem přesto nemůže získat pečeť Umí dobře česky, protože v menu se objevily některé nedostatky, jako byla nápověda v angličtině. Tento nedostatek ale určitě brněnská firma Omko, oficiální distributor TechniSatu v České republice, ve spolupráci s výrobcem brzy odstraní. Záleží ale pochopitelně na tom, zdali další firmware vyjde. Půl roku od vydání toho posledního je totiž poměrně dlouhá doba. Základní podoba elektronického programového průvodce (EPG) se vyvolává stiskem tlačítka INFO. Poté se objeví bílý informační pruh s pozicí kanálu, jeho názvem a aktuálním časem. Nad tím je pak název pořadu a jeho začátek i konec vysílání. Plnou podobu EPG lze zobrazit zvolením stejnojmenného tlačítka v levé dolní části dálkového ovladače. V první fázi je vidět pouze aktuálně vysílaný pořad, ale žlutým tlačítkem je možné přepnout na příští a stejným krokem se pak můžete dostávat i na pořady, které budou teprve následovat. Hned několik podob EPG si můžete vyvolat pomocí modrého tlačítka. To pod sebou skrývá volbu EPG menu. Na výběr máte pak ze tří možností řazení – do přehledu, jako program (téměř shodné s tištěnou podobu magazínů) a podle žánrů. Nápověda je k dispozici jako čtvrtá položka. Co se teletextu týká, stránky se ukládají do paměti, takže se pak mezi nimi jednoduše listuje.

TechniSat DigitSat 1 menu

Menu

Položky menu jsou rozmístěny do šesti kategorií – Kanálové vyhledávání, Natavení, Uspořádání časovače, Uspořádání TV seznamů, Uspořádání seznamu rozhlasu a Podmíněný přístup. Pod první položkou můžete prohledávat kanály, a to automaticky, podle satelitu (družice i kanály), transpondéru (frekvence, symbol rate a polarizace) nebo manuálně, tedy ručním zadáním parametrů. Vše se poměrně jednoduše hledá, protože jsou položky logicky setříděny. Nechybí zde ani dětská pojistka, nastavení audia a videa nebo uvedení výrobku do stavu, v jakém byl, když vyšel z výrobní linky. Položkou, nad kterou bych se ještě krátce zastavil, je Podmíněný přístup, kde je možné sledovat oprávnění, jak pro modul, tak i pro kartu. Pokud máte zasunutou kartu v modulu a nikoliv ve čtečce, na oprávnění pro sledování kanálů na ní se nedostanete.

BRAND24

TechniSat DigitSat 1 editor

Update přijímače

Aktualizovat set-top-box můžete buďto pomocí signálu ze satelitu nebo přes rozhraní RS-232 (budete potřebovat překvapive devítipinový kabel, tedy nikoliv ten s otvory). V případě, že zvolíte druhou možnost, podívejte se na stránku výrobce, kde je k dispozici např. program Mediaport, pro přesun souborů z PC do vašeho přijímače. Tamtéž najdete také firmware, avšak aktuálnější verze, než tu, kterou jsme měli v přijímači, se zde nenacházela.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě IPON spol. s r.o.
Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/
Orientační cena: 2490 Kč vč. DPH
Foto: archiv TechniSat; screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).