Hlavní navigace

Digitální televize dorazila na Chebsko, Prima je v multiplexu 2

31. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zemské digitální televize se dnes dočkali diváci v dalším regionu České republiky. Ve shonu okolo vypínání analogové ČT 2 a rozdělování přechodné digitální sítě A na multiplexy 1 a 2 trošku poněkud zapadla informace, že ode dneška mohou digitální televizi pozemně přijímat i diváci na Chebsku. Konkrétně jde o veřejnoprávní multiplex České televize z vysílače Zelená hora. O půlnoci na dnešek také opustila televize Prima v celé republice multiplex 3 a přesídlila do multiplexu 2 k televizi Nova.

Na digitální Novu a Primu si Chebsko počká

Na rozdíl od oblastí, kde dosud vysílal přechodný digitální multiplex A s programy České televize, Novy a Českého rozhlasu, a ode dneška v nich bude možné přijímat hned dvě digitální sítě (jednu veřejnoprávní s programy ČT a ČRo, a druhou komerční s Novou a Primou), na Chebsku začal vysílat pouze veřejnoprávní multiplex České televize doplněný o sedm rozhlasových programů. Tato digitální síť využívá vysílací kanál 36, na kterém ze Zelené hory do čtvrteční půlnoci vysílala analogová ČT 2. Do 6. října ale tento kanál využívala ČT 1, která jej musela kvůli vypínání opustit a přesunout se na původní pozici analogové ČT 2, vysílací kanál 53.

Veřejnoprávní multiplex vysílá ze Zelené hory výkonem 20 kW s horizontální polarizací. Digitálního signálu Novy a Primy, které ode dneška vysílají ve společném multiplexu 2, se diváci na Chebsku dočkají příští rok v dubnu. V té době už bude tato digitální síť obsahovat také novou plnoformátovou televizi Barrandov, a také zřejmě bonusové programy Novy a Primy: filmový kanál Nova Cinema a regionální programovou síť Prima klub zaměřenou na ženy. Multiplex 2 bude vysílat v těsném sousedství veřejnoprávní digitální sítě, na kanálu 35. Operátoři dalších multiplexů zatím nedeklarovali, že by chtěli na Chebsku spouštět vlastní vysílače.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Mux 1 - pokrytí Cheb Zelená hora

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu z vysílače Zelená hora u Chebu. Zdroj: Česká televize (mapu lze kliknutím zvětšit)

Další vypínání analogu? Příští rok v září

Kromě vypnuté ČT 2 mohou diváci na Chebsku nadále přijímat z vysílače Zelená hora dva analogové televizní programy: ČT 1 a Novu (Prima odtud analogově nevysílala, takže v době spuštění multiplexu 2 bude pro tamní diváky vítanou novinkou). Tyto programy mají podle Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání ukončit vysílání příští rok v září, stejně jako na hlavním západočeském vysílači Krašov a dalších vysílačích středního a malého výkonu v ucelené oblasti Plzeň (jáchymovský Klínovec, plzeňský Krkavec, mariánskolázeňská Dyleň a analogová Nova na domažlickém Vraním vrchu).

Platforma DVB-T logo

Další podrobnosti o digitálním vysílání na Chebsku

Zajímá vás, kdy které programy ukončí analogové vysílání na Chebsku a v jakých termínech tu začnou vysílat jednotlivé digitální sítě, na jakých kanálech a s jakým výkonem? Všechny potřebné informace najdete ve speciální kapitole stálé přílohy serveru DigiZone.cz Digitální televize v regionech. Pokud vás zajímají další technické parametry jednotlivých digitálních multiplexů, podívejte se na mapy pokrytí.

Nové digitální programy, které budou součástí multiplexů 3 a 4, diváci na Chebsku v budoucnu naladí zřejmě jenom pomocí dálkového příjmu. Konkrétně u multiplexu 3 to bude možné od letošního prosince z plzeňského Krašova. Multiplex 4 by měl vysílat od 1. ledna 2009 z blízkých Všeborovic u Karlových Varů, jeho signál ale zřejmě do Chebu nedosáhne. Operátor této digitální sítě, společnost Telefónica O2, ale zatím nezveřejnil seznam všech plánovaných vysílačů a podle mapky předpokládaného pokrytí multiplexu 4 po spuštění všech vysílačů by mělo být Chebsko pokryté. Otázkou zůstává, o jak kvalitní půjde signál, odkud se bude vysílat a s jakým výkonem.

Prima odešla z multiplexu 3 do multiplexu 2

Dnešek je také důležitým mezníkem v digitálním vysílání televize Prima. O půlnoci na dnešek Prima ukončila vysílání v multiplexu 3 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni a během dnešního dne se objeví po boku Novy v multiplexu 2. Tato digitální síť nyní vysílá, nebo začne vysílat, v Praze, středních Čechách, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Plzni a Domažlicích. Přechod Primy do multiplexu 2 znamená, že se tato digitální síť bude muset vyrovnat s problémem regionalizace, tedy odpojovaným vysíláním regionálních televizí, které v analogu sdílí kmitočty právě s televizí Prima. O tuto licenční podmínku totiž Prima přechodem na digitální vysílání nepřišla.

Podle Kamila Levinského, ředitele Útvaru pro transformaci Českých Radiokomunikací, operátora multiplexu 2, bude nutné kvůli zařazení Primy do této digitální sítě omezit počet odpojovaných regionů. S Primou ještě musíme doladit uspořádání jednotlivých regionů. Momentálně to je sedm regionů, v nichž vysílají stanice majetkově propojené s Primou, a pak pět studií RTA. V digitálním vysílání je racionální některé regiony sloučit, řekl Levinský v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Prima si proto podle něj bude muset vyjednat změny vysílacích licencí s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). S tím však nesouhlasí člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek.

BRAND24

Štěpánek: Prima má vysílat v multiplexu 3

Petr Štěpánek

Radní Štěpánek upozorňuje, že s Primou se vždy počítalo do multiplexu 3, který měl být regionalizovaný právě podle potřeb regionálních televizí, které sdílí analogové kmitočty s Primou. Prima a regionální televize jsou totiž nepřekročitelně svázány licenčními podmínkami a sdílenými technickými prostředky. U vědomí této skutečnosti najednou dostává přeskočení Primy do multiplexu 2 další rozměr. Nejde jen o proklamované konkurenční srovnání kroku s Novou, co do pokrytí, ale také o další pokus o tzv. očištění Primy od regionů, napsal Štěpánek v polovině října na serveru Česká média. Prima se podle něj rozhodla přejít do multiplexu 2 bez jakékoli předchozí konzultace nebo dohody s regiony.

Že se to regionálním televizím nelíbí, neboť je poškodí technicky i ekonomicky, se není co divit. Může z toho být velký spor, který nejspíše skončí na stole ČTÚ, míní Štěpánek. Obdobný problém podle něj může nastat také s druhým programem Primy v multiplexu 2, pokud pro něj stanice využije již získanou digitální licenci pro programovou síť regionálních televizí Prima klub. I tato licence zavazuje provozovatele k regionálnímu odpojování, upozorňuje Štěpánek. Pravou je, že Technický plán přechodu umisťuje Primu do multiplexu 3, zatímco Novu do multiplexu 2. Vláda, která harmonogram digitalizace schválila, ani jeho autor ČTÚ, však dosud neřekli, zda Prima přechodem do multiplexu 2 něco porušila, případně zda jí za to hrozí nějaká sankce.

Měla by Prima v digitálním vysílání zachovat stejný počet regionů jako v analogu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).