Hlavní navigace

Digitální Prima na Pardubicku vysílá bez regionů, tedy bez RTA

31. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
31. 3. 2010

Digitální vysílání televize Prima na Pardubicku, které začalo zkušebně v pondělí odpoledne a dnes přejde na řádný provoz, neobsahuje regionální odpojované zprávy královéhradeckého studia RTA. V době, kdy se má do celostátního vysílání Primy připojovat RTA, televize zařazuje pražské Minuty regionu. Podle technického ředitele Primy Patrika Slavíka to je proto, že RTA dosud neuzavřela smlouvu s Českými Radiokomunikacemi na vysílání v multiplexu 2.

K TÉMATU: Regionální odpojování studií RTA v multiplexu 2 zřejmě zaplatí stát

RTA dosud nevstupuje do digitálního vysílání Primy v žádném z regionů, kde s touto televizí sdílí analogové kmitočty. Podle dřívějšího vyjádření dnes již bývalého předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václava Žáka záleží čistě na RTA, kdy se začne připojovat do digitálního vysílání Primy. Technický plán přechodu studiím RTA nenařizuje dodržovat termíny souběhu analogového a digitálního vysílání tak, jako je tomu u celoplošných televizí.

ČTĚTE TAKÉ: Ústavní soud zamítl stížnost Primy týkající se odpojování regionů

Vstupu regionálních studií RTA do digitálního vysílání Primy dosud bránila finanční náročnost odpojování tohoto vysílání. České Radiokomunikace musí na všech vysílačích, u kterých bude docházet k regionálními odpojování na programové pozici Primy v multiplexu 2, zprovoznit regionální headendy. Financování jejich provozu požadují právě po regionálních televizích. RTA ale takové řešení odmítá.

BRAND24

Řešením by podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka mohlo být proplácení nákladů na provoz regionálních headendů z takzvaného radiokomunikačního účtu ČTÚ. Probíhají intenzivní jednání. Myslím si, že do měsíce by v tom mohlo být jasno, řekl Dvořák v pátek na konferenci „Digitální televize přichází na Pardubicko“ v Pardubicích. Podmínkou je ale schválení změny zákona o elektronických komunikacích.

Podle Dvořáka by měla RTA do měsíce podepsat smlouvu o digitálním vysílání s Českými Radiokomunikacemi. V regionech, kde se do vysílání Primy připojují studia vlastněná společností Regio Media, patřící majiteli Primy, s regionálními vstupy do digitální Primy není problém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).