Hlavní navigace

Digitální dividenda připadne na mobilní televizi a internet vzduchem

16. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 12. 2008

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už má téměř jasno, na co použije kmitočty uvolněné vypínáním zemského analogového televizního vysílání, které zároveň nepřipadnou žádnému ze čtyř prvních digitálních multiplexů. Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka by pátý multiplex připadl zřejmě mobilní digitální televizi a další dvě sítě širokopásmovým službám, jako je bezdrátové připojení k internetu.

BRAND24

V lednu proběhne druhé kolo diskuse nad mobilní digitální televizí, chceme vyřešit rozporné věci. Stanovisko úřadu k této problematice padne na dalším workshopu ČTÚ, který je naplánovaný na druhou polovinu března, řekl Dvořák na pondělním setkání s novináři. Snahou úřadu, pokud vypíše tendr na operátora multiplexu pro mobilní digitální televizi, bude maximální technologická neutralita. Nebudeme určovat, v jakém standardu by se mělo vysílat, prohlásil Dvořák.

Pro širokopásmové připojení k internetu chce ČTÚ využít vysílací kanály nad 60, z nichž část má ale nyní přidělený multiplex 4 pro zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Tyto kanály se vymění. Čeká nás konzultace se zahraničím, koordinace kmitočtů, přiblížil předseda Rady ČTÚ. Úřad podle něj rovněž chystá dokument, v němž se vyjádří k problematice zemského digitálního rozhlasového vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).