Hlavní navigace

Pavel Hanuš: Digitální ČT na Plzeňsku se dá stihnout do července

28. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
28. 4. 2008

Česká televize by mohla zahájit zemské digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku na přelomu června a července. Tento termín dnes zmínil ve své prezentaci na konferenci Digitální televize, pořádané Institute for International Research, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák a připustil ho i šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Dalo by se to stihnout, řekl Hanuš s tím, že u Plzeňska není problém s vypínáním analogového vysílání u hlavního vysílače Krašov. Z Krašova bychom zahájili digitální vysílání, ale analog nemusíme tak rychle vypínat. Vypínání by se týkalo pouze městského vysílače Krkavec přímo pro Plzeň, vysvětlil Hanuš. ČT by navíc v této oblasti nemusela tři měsíce před vypínáním analogu zahájit informační kampaň, jak to žádá vládou schválení Technický plán přechodu (TPP).

BRAND24

Podle TPP totiž musí provozovatelé analogového televizního vysílání zahájit informační kampaň tři měsíce před vypnutím hlavního vysílače pro ucelenou oblast. V případě Plzeňska je hlavním vysílačem Krašov, zatímco Krkavec pokrývá pouze Plzeň a nejbližší okolí. Podmínka tříměsíční kampaně se naopak dotkne Českobudějovicka a vysílače Kleť, což podle Hanuše povede k posunu termínu vypnutí analogové ČT 2.

Šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák potvrdil, že vláda ve schváleném TPP změnila termíny pro spouštění digitálního a vypínání analogového vysílání ČT u dvou oblastí: kromě Plzeňska jde právě o Českobudějovicko. Dodejme jen, že ČT posunula termín výběru technického operátora veřejnoprávního multiplexu na začátek června.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).