Hlavní navigace

Digitalizace konečně přináší ovoce - díky HDTV

13. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
O výhodách digitalizace po Česku se mluví už několik let. Ve druhé polovině devadesátých let, kdy se o tomto procesu ještě moc nevědělo, se zdůrazňovala hlavně vyšší kvalita obrazu a zvuku, vyšší počet televizních programů a interaktivní služby. Realita ale výrazně utlumila očekávání většiny diváckých skupin. Kvalita obrazu i zvuku je u některých platforem diskutabilní, dostupnost terestrického vysílání problémová, vyšší počet programů není až tak zajímavý, interaktivní služby zatím v nedohlednu. Výrazným tahákem pro majitele nových televizních přijímačů tak zůstává vysílání ve vysokém rozlišení.

Vyšší kvalita, lepší dostupnost

Pokud si rozměníme „digitální argumenty“ na drobné, zjistíme, že digitalizace televizního vysílání skutečně přináší divákům výrazná pozitiva. Jenže pokud jde o očekávání, které v lidech v minulosti vzbudili politici a někteří vysílatelé, je na tom zejména terestrické digitální vysílání o poznání hůř. Kdo očekával od digitálu výrazně vyšší kvalitu obrazu a zvuku, musí být ze současné situace zklamán. Není divu – vysílat pět programů v omezeném prostoru jednoho DVB-T multiplexu se musí nutně projevit na kvalitě. To platí i u satelitu, kde některé placené služby využívají dostupnou transpondérovou kapacitu úplně na maximum a výsledná kvalita obrazu i zvuku u některých programů značně pokulhává.

I dostupnost digitálního vysílání je přinejmenším sporná. Kdo byl zvyklý na méně kvalitní, ale stále rozeznatelný analogový příjem, televizní duchy nebo mírné „sněžení“ v obraze, může mít problém zachytit DVB-T. Nebo nemusí zachytit všechny dostupné multiplexy. Těžko mu vysvětlíte, že televizi nemusí nutně přijímat jen na běžnou anténu, a že může přijít třeba na satelit. Ve chvíli, kdy některé města a obce chtějí zakázat nebo omezit satelitní paraboly ve svých nájemných bytech nebo v památkových zónách, se řada diváků nebude chtít smířit s tím, že prostě nebude mít k dispozici neplacený příjem televize v dostatečném rozsahu.

Kulatý stůl DZ ilustrační malá

Kulatý stůl DigiZone.cz o HDTV již ve čtvrtek 24. září 2009!

Zajímá vás digitální televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)? Chcete se dozvědět nejnovější plány českých televizních stanic s HD vysíláním a novinky, které ohledně HDTV chystají operátoři vysílacích sítí? Co se objeví v pozemních multiplexech, na kabelu a satelitu? A která vysílací platforma je pro HDTV nejvhodnější? Registrujte se jako účastníci na VII. kulatý stůl DigiZone.cz s podtitulem „HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání?“, který proběhne už ve čtvrtek 24. září 2009 v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí!

Vyšší počet (nezajímavých) programů?

Ani argument o vyšším počtu programů není pro některé diváky rozhodující. Jelikož většina českých domácností byla ještě v posledních pěti letech zvyklá na tři až čtyři terestrické programy, není pro ně možnost příjmu dalších stanic až tak atraktivní. Zvyk je železná košile a minimálně v nejbližších pěti až deseti letech bude i nadále většinu těchto domácností zajímat jen Nova, Prima nebo první dva programy České televize. I nové kanály Novy a Primy si na svůj výraznější úspěch ještě musí počkat, a sledovanost TV Barrandov bude až na výjimky marginální ještě několik let.

Vyšší počet programů tak určitě nezajímá ty, kdož jsou zvyklí na čtyři analogové programy. Domácnosti, které měly zájem o bohatší nabídku, přešly buďto na kabel nebo satelit. A v následujících letech ještě přecházet budou. DVB-T jako alternativa zůstane pouze těm divákům, kteří by se tak jako tak spokojili s původní „analogovou“ nabídkou čtyř terestrických stanic.

Rozdíl je v kvalitě – tedy v HDTV

Kde tedy hledat rozdíl mezi kvalitou a kvantitou? To před dvěma lety výborně odhadl ředitel televize Nova Petr Dvořák. Různých televizních programů bude všude dost, a pokud má někdo opravdu vynikat, musí nabídnout něco víc. Rozdíl ve kvalitě nabídne především televizní vysílání ve vysokém rozlišení – HDTV. Nastupující služba vyhovuje většině původních očekávání z přínosu digitalizace pro diváka. Nabízí především výrazně kvalitnější obraz, výrazně kvalitnější (prostorový) zvuk. Pro její sledování je potřeba zakoupit moderní typ televizního přijímače, což je i určitý psychologický posun na straně diváka – pokud starší (analogová) televize nedokáže HDTV zobrazit, tak asi bude digitální technologie opravdu o kus vepředu.

BRAND24

Televize ve vysokém rozlišení ale zatím nemůže konkurovat svou dostupností. Přes zemské vysílače ji bude možné sledovat jen ve velkých městech (pokud vůbec), a tak se vysílání nové generace stane spíš doménou satelitních, kabelových a IPTV operátorů. Jenže z pohledu běžného diváka je právě HDTV tím nejviditelnějším rozdílem mezi původním analogovým vysíláním a „digitální kvalitou“. Po několika letech digitálních testů a necelém roce řádného vysílání tří zemských multiplexů tak můžeme vidět, že digitalizace konečně přináší ovoce i pro dosud nespokojené diváky – jenom díky HDTV. Prostřednictvím neterestrických platforem je možné v Česku sledovat téměř třicet stanic v HDTV a v tomto standardu vysílají už i všechny původně analogové celoplošné programy s výjimkou ČT 2.

Tato technická lahůdka se za 10–15 let stane naprostým standardem u vysílatelů i domácností podobně jako se jim před desítkami let stala barevná televize. Pak budeme moci říct, že přechod z analogu na digitál jsme opravdu úspěšně zvládli.

Vnímáte HDTV jako rozhodující argument v prospěch digitálního příjmu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).