Hlavní navigace

Diginovela se po změnách vrátila na Legislativní radu vlády

11. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
11. 7. 2007

Digitální novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání dnes po dalších úpravách obdržela Legislativní rada vlády. Návrh byl upraven do podoby, která výrazně liberalizuje přístup k vysílání v digitální éře. Do finálních úprav se promítly například i požadavky regulačních orgánů, především Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), upozornil server Česká média, který informoval národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

Návrh významně reaguje na výhrady, které v posledních týdnech z řad některých resortů a institucí zazněly. Odstranění přísné regulace přístupu k vysílání a opuštění dosavadního modelu licenčních řízení k provozování televizního vysílání je velkým zjednodušením pro všechny účastníky digitalizace, uvedl Duspiva. Návrh dopracoval tým pod vedením náměstka ministra vnitra pro informatiku Zdeňka Zajíčka.

Návrh je nyní legislativně komfortnější, například již neobsahuje přechodné licence ani programový multiplex. Návrh by měl v případě včasného přijetí významně pomoci odblokovat současnou patovou situaci a překonat snahy o neustálé odkládání řešení podmínek pro plnohodnotný rozjezd digitálního vysílání v České republice a pro rozšíření nabídky i konkurence na mediálním trhu , a to ve prospěch diváků, dodal koordinátor digitalizace.

BRAND24

Institut programového multiplexu, který měl zajišťovat pěti a více televizím sdruženým v jedné digitální síti přednostní právo na obsazení šesté a každé další programové pozice ve stejném multiplexu (po přechodu na kompresní standard MPEG-4), z návrhu novely zmizel na žádost televize Prima. Přechodné licence pro šestici loňských vítězů licenčního řízení na obsazení pozic v multiplexech B a C zase kritizovala televize Nova.

Legislativní rada vlády se bude diginovelou zabývat v pondělí 16. července. O dva dny později se návrh dostane na jednání vlády. Pokud k němu kabinet nebude mít připomínky, mohla by se novelou už na mimořádné srpnové schůzi zabývat Poslanecká sněmovna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).