Hlavní navigace

DIGIMONITOR: Začátkem září přijímala digitální vysílání čtvrtina Ústecka

20. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
20. 11. 2007

V první polovině letošního září používaly domácnosti na Ústecku 25 tisíc set-top-boxů a 3500 televizorů se zabudovaným digitálním tunerem. Celkově přijímala digitální vysílání všech platforem necelá čtvrtina zdejších domů a bytů. Údaje přineslo sdružení DIGIMONITOR, kterému dělala v oblasti výzkum agentura GfK. Šetření probíhalo od 27. srpna do 12. září na vzorku 788 domácností (1888 lidí).

V regionu převažuje terestrický příjem (59 procent), tři z deseti televizorů využívají kabelovou přípojku. Satelit využívá jen jeden televizor ze sta, shrnuje výsledky společná tisková zpráva DIGIMONITORU a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a pokračuje: Set-top-boxy dominují, vyskytují se 7× častěji než televizory s integrovaným zařízením pro příjem digitálního signálu.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Ústecko po zahájení digitálního vysílání

Tisková zpráva zmiňuje také vysokou míru obecné informovanosti, ale i nedostatek konkrétních poznatků. Domácnosti obecně vědí, že digitalizace probíhá, konkrétní informace o zapojení digitálního vysílání v ústeckém regionu však chybí 40 % z dotázaných. Nejvíce jsou lidé informováni o řešení prostřednictvím set-top-boxů a kabelových přípojek, nejméně o možnostech IPTV, uvádí dokument.

Za největší mínus digitalizace jako takové diváci na Ústecku považují pořizovací náklady. Tisková zpráva uvádí v této souvislosti cifru 398 Kč jako průměr bez toho, aby přiblížila, jak k ní výzkumníci došli. Například žádný volně dostupný set-top-box se na českém trhu za takovou cenu ještě neprodává.

BRAND24

Lidé ze severu Čech s nákupem techniky každopádně příliš nespěchají. DIGIMONITOR konstatuje: Většinu změn vybavenosti plánují domácnosti ve vzdáleném časovém horizontu, což souvisí s nevyjasněným termínem odpojení (zemského analogového signálu na Ústecku, pozn. aut).

Na základě výsledků šetření plánuje sdružení DIGIMONITOR společně s ČTÚ a Magistrátem města Ústí nad Labem uspořádat tiskovou konferenci. Jejím prostřednictvím by se obyvatelům Ústí nad Labem i celého regionu měly dostat všechny potřebné informace, míní pořádající strany. K vypnutí analogové televize v ústecké oblasti by mělo dojít již během příštího roku, konstatuje na závěr tisková zpráva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).