Hlavní navigace

Digi TV založila Českou asociaci satelitních operátorů, členem chce být i Skylink

24. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENTY – Asociace má chránit společné zájmy provozovatelů satelitních služeb v Česku. Už se obrátila na ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli přechodu na DVB-T2.

Asociaci, která by chránila společné zájmy provozovatelů satelitních televizních platforem v České republice, založila satelitní služba Digi TV. Česká asociace satelitních operátorů (ČASO) chce vyjednávat s ministerstvem průmyslu a obchodu o podmínkách, za jakých Česká republika přejde na nový typ pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Organizace, která vznikla teprve 2. srpna letošního roku, se začátkem tohoto měsíce obrátila na ministerstvo oficiálním dopisem, v němž žádá, aby byla zahrnuta mezi subjekty, které budou informovány o připravovaných krocích a mohou podávat připomínky k jednotlivým fázím přechodu na DVB-T2.

ČASO přitom zatím kromě Digi TV nezastupuje žádnou velkou satelitní službu. Mezi zakládajícími členy asociace je kromě této satelitní služby ještě společnost Telly CE a firma HP-SANO, jež se zabývá opravami a údržbou zahradních strojů a se satelitním vysíláním nemá nic společného (i když v obchodním rejstříku má uvedeno, že vyrábí, instaluje a opravuje i elektronická a telekomunikačních zařízení).


Foto pro DigiZone.cz: Jan Potůček

Místopředsedou představenstva nové asociace je výkonný ředitel satelitní služby Digi TV Vladimír Rusnák

Asociaci vede jednatel Digi TV

Předsedou představenstva ČASO, jež je vedena jako zapsaný spolek (dnešní forma občanského sdružení), je jednatel společností DIGI Czech Republic a DIGI CZ Pavel Ondra, který je zároveň minoritním vlastníkem Lama Energy Group, majitele satelitní služby Digi TV. Ve vedení asociace je také výkonný ředitel Digi TV Vladimír Rusnák a jednatel a jediný vlastník společnosti Telly CE Jakub Jurásek. Pětičlenné představenstvo asociace uzavírají podnikatelé Marek Janča a Miroslav Kadlec. Asociace usiluje o kultivaci a vytváření podmínek a standardů pro rozvoj a provoz satelitního vysílání a s ním souvisejících aktivit, a to nejen v rámci České republiky, ale i na evropské a globální úrovni, napsal šéf ČASO Pavel Ondra ministerstvu průmyslu a obchodu.

Mezinárodní dosah asociaci zajišťuje její člen Telly CE, který úzce spolupracuje s rakouskou Telekom Austria Group, ale i pravděpodobný budoucí člen asociace Skylink. Největší česká satelitní platforma, která patří lucemburské společnosti M7 Group, totiž podle svého manažera Jaromíra Glisníka požádala o vstup do asociace. O členství Skylinku rozhodne valná hromada ČASO tento týden. Věřím, že budeme přijati, potvrdil Glisník serveru DigiZone.cz. Cílem asociace je hájit společné zájmy provozovatelů satelitní televize. Asociace usiluje o kultivaci a vytváření podmínek a standardů pro rozvoj a provoz satelitního vysílání, potvrdil dřívější slova předsedy představenstva ČASO Pavla Ondry.

Dopis ČASO ministerstvu průmyslu a obchodu by potucek793 on Scribd

freeSAT nabídku na vstup odmítl

Podle informací DigiZone.cz vyjednávala asociace o možnosti vstupu také se zástupci společnosti UPC DTH, která provozuje satelitní službu freeSAT (dřívější UPC Direct). Podle Glisníka ale freeSAT o členství v asociaci zatím nejeví zájem. Jisté je, že Digi TV a Skylink nyní spojuje společný zájem neztratit přechodem České republiky na novější typ pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 zákazníky. DVB-T2 umožní šířit terestricky televizní programy v HD rozlišení, které se dosud k divákům dostávaly především prostřednictvím placených televizních služeb. Největší české komerční televize Nova a Prima již daly najevo, že v DVB-T2 nechtějí poskytovat HD verze svých programů divákům zdarma.

Satelitní operátoři se proto obávají, že stát financováním přechodu na DVB-T2 (ze státních peněz bude hrazen provoz tří přechodových sítí DVB-T2, které budou v letech 2017 až 2020 vysílat souběžně se stávajícími čtyřmi celoplošnými multiplexy DVB-T) zainvestuje vznik konkurenční vysílací platformy, která bude stejně jako oni poskytovat placené programy. Takovou možnost považují za nekalou soutěž a chtějí se proti ní bránit. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které připravilo přechod na DVB-T2 a jehož Koordinační expertní skupina vypracovala Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v České republice, ale označuje DVB-T2 za platformu pro šíření bezplatných programů. Minimálně přechodové sítě DVB-T2 by podle ministerstva neměly obsahovat programy, jejichž příjem by byl pro diváky zakódován a zpoplatněn.

Zápis z ustavující schůze ČASO by potucek793 on Scribd

„Chceme do Koordinační skupiny k DVB-T2“

Satelitní společnosti jsou ale vůči postupu státu skeptické a podobně jako u přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání DVB-T žádají záruky pro technologickou neutralitu chystané informační kampaně i případné podpory provozovatelům sítí. Jedná se o zcela zásadní projekt. Je skutečností, že podnikatelská i odborná veřejnost hodnotí dosavadní přístupy Strategie a samotný Projekt DVB-T2 nejednotně. Mimo jiné vnímáme obavy z potenciálního narušení obecně uznávaného principu technologické neutrality, v kontextu za finanční a regulatorní podpory veřejnoprávních autorit, resp. veřejných zdrojů, napsal předseda představenstva asociace Pavel Ondra ve zmiňovaném dopise ministerstvu průmyslu a obchodu.

Asociace intenzivně sdílí názor, že je třeba zajistit zachování rozumné technologické rovnováhy, resp. vyvarovat se nevhodné regulatorní ingerence, která by vedla ke zvýhodnění jedné technologické platformy (technologie digitálního pozemního vysílání – DTT) na úkor technologických platforem jiných (technologie satelitního, kabelového, IPTV vysílání ad.). Naše Asociace v tomto směru přijala závazek konstruktivně se na Projektu DVB-T2 spolupodílet, mj. i ve spolupráci s Vaším úřadem, dodal Ondra v dopise ministerstvu, v němž navrhuje, aby ČASO byla přizvána do Koordinační expertní skupiny, jež přímo připravuje jednotlivé kroky přechodu na DVB-T2. Žádá také osobní schůzku s odpovědným pracovníkem úřadu, který má projekt přechodu na DVB-T2 na starosti.

Stanovy ČASO by potucek793 on Scribd

BRAND24

U vzniku asociace nebyl ani jeden její člen

Ministerstvo průmyslu a obchodu se zatím na aktivity satelitních operátorů netváří příliš vstřícně. Členy Koordinační expertní skupiny totiž nejsou ani zástupci největších komerčních televizí, jichž se přechod na DVB-T2 přímo dotkne. Přizváni nebyli ani provozovatelé regionálních sítí DVB-T. Operátor čtvrtého celoplošného multiplexu DVB-T, společnost Digital Broadcasting, se mohla začít účastnit jednání skupiny až poté, co vláda schválila návrh Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v České republice obsahující třetí přechodovou síť DVB-T2 určenou pro tuto společnost. Oficiální postoj ministerstva je takový, že přechod na DVB-T2 je vynucený okolnostmi uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz a jako takový se týká pouze terestrické televizní platformy.

Zajímavé je, že ačkoli ČASO byla zapsána do obchodního rejstříku již 2. srpna, dosud nemá plně funkční internetové stránky. Na webu www.caso.tv je pouze název, logo a kontakt na asociaci. Organizace sídlí v Praze na Vinohradech, v Hradešínké ulici. Ustavující schůze asociace proběhla již 19. července v sídle pražské advokátní kanceláře Aurixa na Florenci, přičemž všechny tři zakládající členy na této schůzi zastupoval stejný advokát Daniel Čekal. Jednání o vzniku asociace se tak neúčastnil ani jeden z pozdějších členů představenstva ČASO a zástupců zakládajících společností. Při volbě prvních členů představenstva hlasoval pouze advokát Daniel Čekal, který disponoval třemi hlasy z tří hlasujících.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).