Hlavní navigace

Digi TV opět měnila přístupové kódy, diváky to zajímalo více než fotbal

13. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
Vedra, která panovala v závěru tohoto týdne, obvykle odvádí pozornost od internetu a návštěvnost našeho webu DigiZone.cz klesá. Tento týden se ale stal opak: jak v pátek, tak v sobotu byla návštěvnost DigiZone.cz nadprůměrná. Dalo by se říct, že za to „může“ začínající mistrovství světa ve fotbale, ale pohled na tabulku nejhledanějších výrazů, jejichž prostřednictvím se na DigiZone.cz dostávali čtenáři z různých vyhledávačů, říká něco jiného.

Hlavním tahákem páteční i sobotní návštěvnosti byly změny přístupových kódů k satelitní službě Digi TV. Právě tato platforma, která patří k vůbec nejlevnějším placeným satelitním službám u nás, se potýká s největším počtem pirátských uživatelů, a přístupové klíče mění poměrně často. Momentálně vyměňuje všem svým zákazníkům přístupové karty, aby mohla přejít na nový systém podmíněného přístupu, jímž by nadobro odřízla diváky, kteří ji přijímají nelegálně.

Právě zajištění co nejlepší ochrany před piráty je hlavním zájmem provozovatelů všech satelitních služeb v tuzemsku. Karty nemění jen Digi TV, výměnu postupně provedou i dva největší poskytovatelé satelitní televize v Česku: Skylink a CS Link. Postupně přejdou od stávajícího kódovacího systému CryptoWorks k novému systému Irdeto. Digi TV přechází od systému Nagravision 2, který byl opakovaně prolomen, k novějšímu Nagravision 3.

BRAND24

Je to ale tak trochu boj s větrnými mlýny. Je jenom otázkou času, kdy piráti prolomí i systém Nagravision 3 a začnou šířit „černé karty“ Digi TV nebo přístupové kódy k ní. Od provozovatele této služby je ale takticky výhodné vyměnit přístupové kódy zrovna v době, kdy začíná světový fotbalový šampionát. Snad si kvůli němu část pirátů pořídí legální karty a za příjem Digi TV zaplatí. Případně si pořídí některou z konkurenčních služeb.

A nebo na satelit dočasně zanevřou a budou sledovat přenosy z šampionátu na internetu, kde je zdarma nabízí Česká televize. Dokonce kvůli nim ani nemusíte platit televizní poplatek – pakliže nevlastníte televizní přijímač. Počítač s připojením k internetu se zatím za takový přijímač nepovažuje, i když Kavčí hory usilují o opak.

Dotknula se vás změna přístupových kódů k satelitní službě Digi TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).