Hlavní navigace

Deset let a stále tytéž tváře aneb Pohled do konferenčního pravěku

23. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes uplyne deset let od prvního kulatého stolu DigiZone.cz o televizní digitalizaci. Šlo o vůbec první konferenci vydavatelství Internet Info, která později vedla ke vzniku oddělení akcí.

Kdyby mi to kolegové z DigiZone.cz nepřipomenuli, asi bych si nevzpomněl: v pondělí 23. května uplyne přesně deset let ode dne, kdy tento server pořádal svůj první kulatý stůl o televizní digitalizaci s podtitulem „Otazníky při zavádění digitální televize“. Akce to byla svého druhu ojedinělá, a to hned z několika důvodů. K televizní digitalizaci tehdy nikdo konference nepořádal, ačkoli už déle než rok probíhala zákulisní bitva o způsobu vypínání analogu a startu DVB-T a zejména o přidělování vysílacích licencí novým hráčům na trhu. A pro vydavatele DigiZone.cz, společnost Internet Info, to byla také premiéra: šlo o jeho vůbec první odbornou konferenci.


Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Tesař

O deset let mladší, zleva: Jan Potůček, Martin Roztočil a Pavel Dvořák

Já si z té doby pamatuji hlavně to, jak jsem byl nervózní, protože účast nám přislíbila (a nakonec i přišla) tehdejší ministryně informatiky Dana Bérová a před tak velkým odborným publikem (na kulatý stůl dorazilo asi šedesát účastníků) jsem dosud nevystupoval. Ale dopadlo to dobře. Společně s kolegou Honzou Kálalem jsme si připravili dost záludných otázek, takže v konferenční místnosti Českých Radiokomunikací (byly partnerem akce a zároveň i serveru DigiZone.cz, vlastně díky nim tento web přežil první dva roky své existence a poté se mohl postavit na vlastní nohy) zazněla řada zcela nových a zásadních informací, po kterých přítomní novináři jenom skočili.

Neméně významné bylo i představení pečeti „Umí dobře česky“, kterou vymyslel Honza Kálal pro označování set-top-boxů schopných korektně zobrazovat textové informace v češtině. Tenhle nápad mimochodem později inspiroval celou řadu výrobců a prodejců televizní techniky, včetně aktuálně připravovaného označování přijímačů DVB-T2 schopných rozluštit novou generaci zemského digitálního televizního vysílání v České republice. I díky kulatému stolu DigiZone.cz se o pečeť „Umí dobře česky“ začali zajímat sami výrobci set-top-boxů, a dokonce ji tiskli přímo na krabice digitálních přijímačů.


Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Tesař

Zájem o první kulatý stůl DigiZone.cz byl veliký

Úspěch kulatého stolu DigiZone.cz byl tak mimořádný, že jsme ještě téhož roku 2006 přišli s druhým pokračováním a po následující tři roky pořádali jarní a podzimní kulaté stoly o televizní digitalizaci. Ale už profesionálněji, s komerčními a mediálními partnery a po vzoru těchto akcí Internet Info připravilo další eventy navázané na jeho ekonomicky zaměřené weby. Postupně z této aktivity vzniklo celé oddělení firmy zaměřené na pořádání akcí, které se později spojilo s dlouholetým úspěšným pořadatelem konferencí TUESDAY Business Network. Z akcí se stala další byznysová „noha“ Internet Infa a nutno říct, že velmi úspěšná.

Kulaté stoly DigiZone.cz sice po nějakých osmi pokračováních zanikly, protože televizní digitalizace dospěla ke svému závěru, přišly však další akce spojované s televizemi: Video Internet Forum a především TVCON, který DigiZone.cz pořádá dodnes. Když se však ohlédnu za tím vůbec prvním kulatým stolem DigiZone.cz z května 2006 a porovnám jeho řečníky s prezentujícími na nedávné konferenci Televizní digitalizace 2.0 o druhé vlně televizní digitalizace a přechodu na DVB-T2, musím se smát. Ono se totiž vlastně vůbec nic nezměnilo. Porovnejte sami:

BRAND24

Pavel Dvořák v roce 2006 z pozice předsedy Rady ČTÚ jako hlavní hybatel přechodu na DVB-T, v roce 2016 jako vedoucí expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu pro vznik Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice opět klíčová osoba, která určuje podmínky přechodu na DVB-T2. Pavel Hanuš v roce 2006 jako vedoucí projektu digitalizace České televize, letos jako vedoucí projektové kanceláře ČT, která bude připravovat přechod ČT na DVB-T2. Ivo Ferkl v roce 2006 jako technický ředitel televize Nova, letos jako technický ředitel ČT. Martin Roztočil v roce 2006 jako ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací, letos coby ředitel pro vnější vztahy společnosti Digital Broadcasting. A mohl bych pokračovat…


Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Tesař

S ministryní Danou Bérovou nad scénářem kulatého stolu. V pozadí si povšimněte  v pruhovaném svetru dalšího doyena české mediální scény Ondřeje Austa.

Svého času se setkáním o televizní digitalizaci říkalo „kočovné cirkusy“, protože stále titíž lidé objížděli různá místa, ale mluvili o tomtéž. A leckdy se nedokázali domluvit, nebo všechno stálo na nerozhodném státu. Kulaté stoly DigiZone.cz z téhle řady digitalizačních setkání vyčnívaly, protože nebyly postavené na mnohokrát oprášených a téměř nepozměněných powerpointových prezentacích, nýbrž na dobře mířených dotazech, které někdy nemusely být příjemné. Ale z takových konferencí se pak leckdy daly napsat zajímavé články. Myslím, že tenhle trochu kousavý styl akcím sluší a je jen dobře, že ho Internet Info nevyužilo jen u témat spojených s televizní digitalizací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).