Hlavní navigace

Další transformační „analogově-digitální“ licenci získalo Oldies rádio

4. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
4. 11. 2011

Takzvanou transformační licenci, která mu zajišťuje analogové vysílání až do roku 2025 při závazku, že poté přejde na digitální vysílání, získalo soukromé pražské Oldies rádio. Oprávnění od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se týká pražské frekvence 103,7 MHz a táborské frekvence 106,8 MHz. Díky transformační licenci může rádio vysílat analogově i poté, co mu Rada licenci na toto vysílání již jednou automaticky prodloužila o osm let.

K TÉMATU: Rádia Čas, Černá hora a Frekvence 1 s licencemi pro digitální vysílání

Podle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání by po uplynutí platnosti prodloužené analogové licence měla Rada vypsat na analogové frekvence nové licenční řízení, kterého by se mohl zúčastnit kdokoli. Komerční rádia ale před časem prosadila změnu zákona, která zavedla institut transformační licence a umožňuje podruhé prodloužit licenci pro analogové vysílání, a to až do roku 2025, pokud se provozovatel zároveň zaváže, že po tomto roce přejde plně na digitální vysílání.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Rádio Impuls se přihlásilo k digitalizaci, dostalo transformační licenci

Transformační licenci pro rozhlasové vysílání již získalo několik komerčních rádií, z celoplošných stanic například Impuls nebo Frekvence 1. V podstatě však jde pouze o prodloužení licence pro analogové vysílání, protože plán na přechod k digitálnímu rozhlasovému vysílání dosud neexistuje a stát zatím nedělá nic pro to, aby vznikl. To se nelíbí veřejnoprávnímu Českému rozhlasu, který žádá vznik Národního koordinačního DAB fora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).