Hlavní navigace

D-Book, srpen 2016: co je nového a co zůstává při starém

22. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Na upravenou verzi se čekalo hodně dlouho. Po dvou letech jsme se konečně dočkali, avšak namístě je ono příslovečné ale.

Nová verze upraveného D-Booku má číslo 4.03 a podle krátké informace zveřejněné na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) „v aktualizovaném znění byly doplněny parametry některých nových formátů pro DVB-T2 vysílání, byla upravena kap. 4 týkající se vysílání HbbTV a byla upravena příloha 2 – úprava názvů žánrů.“

Zpráva nebyla vydána jako tisková, ale vyšla jako prosté oznámení mezi řadou dalších – „Sdělení o zveřejnění aktualizace D-Book“. Provedené změny nejsou, snad se dvěma výjimkami (nové povinné rozlišení a nutnost podporovat HbbTV), nijak zásadní. I tak stojí za to si aktualizovaný D-Book porovnat s jeho předchozí verzí především v rámci výše zmiňovaných úprav. Podívejme se – jak říká D-Book – na „zařízení kategorie 3 a 4“, tedy ta, která jsou určena pro příjem DVB-T2. Zde občas narazíte na oznámení typu „požadavky na hodnoty parametrů (…) zařízení pro DVB-T2 (kategorie 3 a 4) nejsou doposud jednoznačně stanoveny.“

Kompletní „D-Book verze 4.03 (srpen 2016)“ si buď můžete stáhnout, nebo si ho prohlédnout na konci článku.

K TÉMATU: ČTÚ zveřejnil dlouho očekávaný aktualizovaný D-Book, srpen 2016 (uvnitř kompletní dokument ke stažení)

ČTÚ aktualizoval D-Book pro výrobce přijímačů DVB-T2, počítá i s H.265/HEVC (30. 9. 2014)

ČTÚ D-Book, srpen 2016, tabulka jednotlivých revizí.
Autor: ČTÚ

ČTÚ D-Book, srpen 2016, tabulka jednotlivých revizí.

DVB-T2 vs. LTE plus informace o signálu

Přidána byla zcela nová kapitola „2.6.2.4. Odolnost vůči signálům LTE (DVB-T2)“ s tím, že „přijímací zařízení kategorie 3 a 4 musí umožnit QEF příjem za přítomnosti rušícího LTE signálu o šířce kanálu 10 MHz na kmitočtu 791 MHz a výše“.

Oproti předchozí verzi je tu také navíc – v další nové kapitole „2.6.3. Uživatelská informace o příjmu“ – i doporučení, aby přijímací zařízení „mělo možnost zapnout/vypnout trvalé zobrazení průběžné informace o signálu a jeho kvalitě. Informace musí být přinejmenším v procentuální hodnotě, optimálně alespoň jednou hodnotou z C/N (dB), MER (dB), BER (–)“.

DVB-T2: komprese a povinné formáty

V kapitole „2.7. Způsob a formát komprese“ se stejně jako v předchozí verzi říká, že „přijímací zařízení musí podporovat zpracování transportního datového toku podle standardu ISO/IEC 13818–1. Dále uvedené parametry jsou povinné, rozšíření nad rámec tohoto doporučení je možné.“

V případě „kategorie přijímacích zařízení 3 a 4 (DVB-T2)“ mají mít zařízení zdrojové kódování obrazu „podle ITU-T Recommendation H.265 (HEVC) / ISO / IEC 23008–2 (MPEG-H Part 2)“ s tím, že je do závorky nově přidána zkratka HEVC.

Zatímco dříve byla kapitola rozdělena na SDTV, HDTV a UHDTV, nyní jsou vyjmenovány pouze volitelný a tzv. povinné formáty, které mají být podporovány vždy. Mezi nimi tu navíc najdeme rozlišení 960 × 540 bodů (p), což je vidět níže a pak také v galerii.

Jde o:

  • Main Profile @ Level 4.1; Main Tier,
  • snímková frekvence 50 Hz,
  • formát obrazu 16:9,
  • podporované formáty dle následující tabulky.
D-Book, srpen 2016 – povinné obrazové formáty. Do tabulky je přidáno rozlišení 960 x 540 bodů, progresivně.
Autor: ČTÚ

D-Book, srpen 2016 – povinné obrazové formáty. Do tabulky je přidáno rozlišení 960 × 540 bodů, progresivně.

Mezi tzv. volitelně podporované formáty pak patří Ultra HD (4K), neboli:

  • Main 10 Profile @ Level 5.1; Main Tier,
  • rozlišení 3840 × 2160 bodů,
  • snímková frekvence 50 Hz,
  • formát obrazu 16:9.

HbbTV je nyní u Smart TV vyžadováno

Kapitola 4 nese název „Datová rozhraní, interaktivita“. V tabulce s parametry jednotlivých rozhraní RS-232, USB, Ethernet, WLAN se však nezměnilo nic. U Wi-Fi je tak stále uvedena pouze 802.11 b, g a chybí tak „n“, protože je zřejmé, že „ac“ dnes po všech zařízeních chtít nemůžeme.

I zde je vše psáno jako doporučení, takže se například „doporučuje implementovat alespoň jedno rozhraní pro aktualizaci firmwaru“.

Je tu i část věnovaná HbbTV, která říká, že pokud je přijímací zařízení vybaveno přístupem na internet, resp. „některým z rozhraní (Ethernet, WLAN)“, „musí podporovat interaktivní služby i na základě systému HbbTV implementovaného v souladu s aktuálními verzemi technických specifikací ETSI TS 102 796 (Hybrid Broadcast Broadband TV) a ETSI TS 102 809 (Digital Video Broadcasting (DVB); Signalling and carriage of interactive applications and services in Hybrid broadcast/broadband environments)“.

Úprava tak spočívá v tom, že na místo slov „mělo by podporovat interaktivní služby na základě systému HbbTV“, která jsou použita v předchozí verzi, se nyní hovoří o „musí podporovat“.

Jinak řečeno: pokud je set-top box nebo televizor pro DVB-T2 připojitelný na internet, musí mít zároveň podporu HbbTV.

Jinou změnu tu nevidím a zachovány zůstaly i technické specifikace „ETSI TS 102 796 (Hybrid Broadcast Broadband TV) a ETSI TS 102 809 (Digital Video Broadcasting (DVB)“.

Drobné úpravy interpretace názvů žánrů

Najdete je v příloze 2 „Kódy označující typ pořadu (žánr) – interpretace v českém jazyce“.

Jsou tu drobné změny například v části „Film / Dramatické pořady“, kde je k anglickému „Comedy“ přidána česká interpretace „Komedie / Sitcom“ (dříve jen „Komedie“) a třeba výraz „Detective / Thriller“ je nově do češtiny interpretován jako „Detektivka / Krimi / Thriller“, zatímco v předchozím D-Booku 4.02 šlo o „Detektivka / Akční film“.

Několik dalších zajímavých bodů bez změn

A/V (audio/video) rozhraní

V této části je opět uvedeno, že digitální audiovýstup (pokud je přítomen) může být buď v optickém, anebo koaxiálním provedení a „v případě, že přijímací zařízení podporuje dekódování vícekanálového audia, musí být rovněž schopno jeho konverze na stereofonní audio“.

Zachovány zůstaly i verze konektoru HDMI a minimem je pro DVB-T2 verze 1.4, v případě Ultra HD pak 2.0 s ochranou proti neoprávněnému přístupu k obsahu prostřednictvím HDCP.

Alespoň jeden CI+ 

Vše zůstává zachováno za stejných parametrů jako ve verzi 4.02, tedy: Přijímací zařízení kategorií 3 a 4 musí být vybavena alespoň jedním slotem CI+ dle specifikace CI Plus LLP: CI Plus Specification, Content Security Extensions to the Common Interface, v1.3 (2011–01).

Standard pro 3D nevypuštěn

Hovoří se o něm v části „Kapitola 5., DVB-3D TV“ a z verze 4.02 je převzat beze změny. Je to trochu překvapivé, protože svět se už posunul, ale proč vlastně ne, když jde stále jen o doporučení ve stylu: „Případná implementace prvků umožňujících příjem DVB-3DTV v zařízeních kategorií 3 a 4 musí být v souladu s aktuálními verzemi následujících dokumentů…“

Aktualizace firmwaru

D-Book o ní hovoří jako o „Aktualizaci systémového software (SSU)“ a opět se doporučuje, a to přímo prostřednictvím DVB-T2. Říká se následující: „Doporučuje se, aby přijímač podporoval možnost aktualizace vlastního systémového software prostřednictvím transportního datového toku.“

BRAND24

EPG, třídění kanálů a další

Zachovány zůstaly i požadavky na schopnost libovolného třídění naladěných kanálů a je „doporučeno přijímač vybavit možností vytváření skupin oblíbených programů“. Nejinak je tomu u EPG, kde zařízení musí být schopno poskytnout programovou nabídku, pokud je vysílána, na alespoň sedm dnů.

Pro někoho může být důležitá i informace, že tzv. DVB podtitulky zůstávají beze změny stejně, jako tzv. audiopopis. O rozhlasovém vysílání prostřednictvím DVB-T2 není, stejně jako ve verzi předchozí, v dokumentu žádná zmínka.

Jak jste spokojeni s definicí povinných obrazových formátů (rozlišení) v poslední verzi D-Booku 4.03? (Zvolit můžete více možností.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).