Hlavní navigace

Čtvrtina amerických domácností plánuje nákup HDTV

27. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 12. 2005

Více než čtvrtina amerických domácností (přesně 26 procent) plánuje, že do konce roku 2006 koupí televizní přijímač kompatibilní s HDTV (televize s vysokým rozlišením obrazu). Vyplývá to z průzkumu organizace Consumer Electronics Association. Je to pozitivní zpráva pro výrobce televizorů, ale předchozí zkušenosti varují: ne vždy Američané skutečně dodrží to, co uvedou v průzkumech veřejného mínění. Například letos mělo přejít na televizory s funkcí HD ready až patnáct procent amerických domácností, ale skutečnost je o něco nižší, upozorňuje server AdvTV.

To však nemění nic na skutečnosti, že popularita HDTV ve světě stoupá. Podle nejnovější analýzy společnosti IMS Research využívá televizi s vysokým rozlišením obrazu skoro 20,6 milionu lidí. V nejbližších letech se jejich počet několikanásobně zvýší, především díky velkým sportovním událostem, přechodu na zemské digitální vysílání a vzniku nových tematických televizních kanálů. Do pěti let by tak mělo mít HDTV dokonce 60 milionů lidí.

BRAND24

Podle IMS Research bude už v roce 2007 na trhu dostatek integrovaných přijímačů HDTV a diváci si tedy nebudou muset pořizovat externí set-top-boxy. Výrobci televizorů totiž stále více upírají pozornost právě k této nové technologii, vítané zejména v domácnostech s LCD obrazovkami. V Evropě půjde rozvoj HDTV ruku v ruce s vypínáním analogového zemského vysílání, míní autorka studie Anny Hunt.

Ve Spojených státech dokonce regulátor FCC nařídil výrobcům televizorů, aby všechny nové přístroje byly kompatibilní s HDTV. V nejbližších letech se na americkém trhu objeví velké množství přístrojů HD DVR, které umožní nahrávání pořadů v HD kvalitě na pevný disk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).