Hlavní navigace

ČTÚ: Novelizovaná legislativa oslabuje postavení zákazníků vůči operátorům

22. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Prostým srovnáním textů je i lidem bez právnického vzdělání zřejmé, že zde dochází k výraznému oslabení práv spotřebitelů,“ varuje předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Výrazné oslabení práv zákazníků vůči provozovatelům kabelovésatelitní televize přináší podle Českého telekomunikačního úřad (ČTÚ) novela zákona o elektronických komunikacích, která dnes prošla senátem a již dříve ji schválila poslanecká sněmovna. Podle něj je schválený dokument v rozporu s evropskou legislativou. ČTÚ dnes v tiskové zprávě uvedl, že na problematické pasáže upozorňoval, nicméně přesto nebyl politiky vyslyšen. Regulátorovi se konkrétně nelíbí, že na rozdíl od současného stavu zákazníkovi neumožní legislativa při jednostranné změně smluvních podmínek operátorem ukončit smlouvu, a naopak ho nutí setrvávat ve smluvním vztahu za podmínek, se kterými nesouhlasí.

ROZHOVOR: Jiří Hojgr: Placené televizní kanály hromadně osloví ISP a operátory IPTV, kteří je poskytují nelegálně

Prostým srovnáním textů je i lidem bez právnického vzdělání zřejmé, že zde dochází k výraznému oslabení práv spotřebitelů. (…) Nadále budeme hledat všechny dostupné cesty, aby český spotřebitel zůstal ochráněn podle evropského standardu, a uděláme pro ochranu zákazníků telekomunikačních operátorů vše, co bude v našich silách, uvedl k přijaté novele předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Posuzovat výhodnost, či nevýhodnost smluvních podmínek je výsostným právem zákazníka jako slabší smluvní strany, doplnil mluvčí regulátora Martin Drtina s tím, že na něj má mít zákazník přirozeně právo.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Balvínova TV4You má problém: televize proti ní připravují žaloby

Novela dopadá nejen na zákazníky se smlouvou uzavřenou na dobu určitou, ale zhoršuje práva i těm, kteří časově omezený závazek s operátorem nemají. V důsledku poslaneckých pozměňovacích návrhů totiž tito zákazníci při změně smluvních podmínek přicházejí o možnost odstoupit od smlouvy k datu účinnosti změn. Pokud se rozhodnou změny neakceptovat a podají výpověď, budou nuceni služby za nových, pro ně nevýhodných podmínek, odebírat a platit až do konce výpovědní doby, varuje dále Drtina. Úprava legislativy podle jeho slov také způsobí, že operátoři nebudou nuceni o konkrétní změně podmínek informovat, ale pouze, že k ní došlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).