Hlavní navigace

ČTÚ není nejhorší evropský regulátor, hájí ho ČAEK

11. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 12. 2007

Jak dobře reguluje trh Český telekomunikační úřad (ČTÚ)? Zatímco v žebříčku Evropské asociace kompetitivních telekomunikací (ECTA) skončil mezi nejhůře fungujícími regulačními úřady elektronických komunikací v Evropské unii, domácí Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK) se ho zastává.

ČTÚ pravidelně a na odborné úrovni spolupracuje se všemi důležitými subjekty na trhu sítí a služeb elektronických komunikací a řídí se důsledně zákonným vymezením konzultací s nimi. To se v plném rozsahu například projevilo v průběhu prvního kola analýz relevantních trhů, které ČTÚ dokončil jako třetí státní regulační úřad z evropské pětadvacítky, zmiňuje v tiskové zprávě ČAEK její prezident Zdeněk Vaníček.

ECTA má přirozeně plné právo kolportovat své názory, horší ovšem je, že je nekriticky dále papouškují různé výzkumné instituce a s ‚informacemi kšeftující‘ spolky, a tady se již zkrátka musíme ozvat, protože dále šířené neobjektivní a mylné názory mohou negativně ovlivňovat trh a odrazovat případné investory, dodává Zdeněk Vaníček.

BRAND24

Tisková zpráva ČAEK hodnotí ČTÚ příznivě: Úřad pracuje velmi dobře, dodržuje ustanovení zákona o elektronických komunikacích a jiných relevantních právních předpisů, všechny zásadní a koncepční otázky konzultuje podle zákona s dotčenými subjekty a účastní se pravidelně práce Výboru evropských regulátorů.

ECTA by měla podle ČAEK své názory, kteří utváří daleko od hranic naší země, korigovat ve smyslu objektivní skutečnosti a při sestavování svých oblíbených žebříčků se zajímat také o skutečné a fundované názory odborných kruhů a podnikatelských sdružení v konkrétní zemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).