Hlavní navigace

ČTÚ: Multiplex 4 zastavil výstavbu, multiplex 3 je vážně ohrožen

21. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 9. 2009

UVNITŘ DOKUMENT Nedostatek televizních stanic, které by využily svého práva získat licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání a začaly reálně vysílat, vedl k zastavení další výstavby zemské digitální sítě 4 společnosti Telefónica O2. V pravidelném pololetním hodnocení plnění Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání to uvádí Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

DOKUMENT: Vyhodnocení naplňování Technického plánu přechodu k 15. září 2009 (PDF, 13,2MB)

BRAND24

Rozvoj vysílací sítě 4 se nezměnil a stagnuje na hodnotě 26,6 % (pokrytých obyvatel České republiky, pozn. red.). Tato skutečnost je dána především naprostou absencí provozovatelů vysílání s licencí, kteří by byli ochotni uplatnit svá práva získaná přidělením, respektive možností přidělení, licence pro vysílání svých programů. Z tohoto důvodu se zastavila výstavba dalších vysílačů ve vysílací síti 4 a v současné době může být ze stejného důvodu vážně ohrožen i další rozvoj vysílací sítě 3, varuje ČTÚ.

Důvodem je podle telekomunikačního úřadu odchod televize Óčko z multiplexu 3, ke kterému došlo na přelomu července a srpna. Tím je část datové kapacity v této vysílací síti nevyužita a schodek nákladů na provoz je tak připisován ke ztrátě operátora vysílací sítě, vysvětluje ČTÚ. V celoplošném multiplexu 3 od letošního srpna vysílají už jen dvě televize (Z1 a Public), z toho pouze jedna, televize Z1, vlastní licenci pro zemské digitální vysílání (Public vysílá podobně jako dříve Óčko jako program převzatý ze satelitu a kabelu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).