Hlavní navigace

ČTÚ už má kmitočty pro multiplex 3 ve Znojmě a Karlových Varech

19. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
19. 7. 2011

Na Znojemsku a Karlovarsku bude moci už brzy začít vysílat televizní multiplex 3 s programem Prima love a křesťanským rádiem Proglas. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se totiž chystá vydat společnosti Czech Digital Group (CDG) individuální oprávnění pro využití kmitočtů v těchto lokalitách. Na dotaz serveru DigiZone.cz to potvrdila Jaroslava Nováková z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ.

K TÉMATU: Multiplex 3 plánuje dokrývače v Karlových Varech a na Radhošti

V současné době je dokončena mezinárodní koordinace pro lokality Znojmo Kraví Hora 49 a Karlovy Vary 60. Na základě požadavku CDG budou vydána individuální oprávnění k využívání rádiových kmitočtů. Pro ostatní lokality není mezinárodní koordinace dokončena, uvedla Nováková. CDG žádá pro multiplex 3 rovněž kmitočty na vysílačích Krásné u Pardubic, libereckém Ještědu a Radhošti u Valašského Meziříčí.

ČTĚTE TAKÉ: Multiplex 3 chce vysílat i z Ještědu, Krásného a znojemské Kraví hory

Termín zahájení provozu bude záviset na termínu získání souhlasného stanoviska všech dotčených států. V současné době nelze předvídat žádný konkrétní termín dokončení mezinárodní koordinace, sdělila Nováková k případným termínům startu multiplexu 3 na Liberecku, Pardubicku a Valašskomeziříčsku. Zároveň popřela, že by CDG žádala o povolení dřívějšího startu multiplexu 3 z vysílačů Praděd v Jeseníkách a zlínské Tlusté hory.

ROZHOVOR: Kvůli Primě love rozšíříme počet vysílačů multiplexu 3, slibuje ředitel Primy

Na ČTÚ nejsou v současné době evidovány žádosti CDG na zahájení předčasného vysílání na lokalitách Jeseník a Zlín. Přestože možnost dřívějšího zahájení DVB-T vysílání Technický plán přechodu (TPP) nevylučuje, musí ČTÚ před vydáním individuálních oprávnění prověřit vzájemnou kompatibilitu stávajících vysílačů s technickými parametry požadovanými pro zahájení předčasného vysílání. Vzhledem k tomu, že dosud neznáme požadované technické parametry, nebyla analýza dosud provedena, vysvětlila Nováková.

BRAND24

ROZHOVOR: Multiplex 3 zaplníme až osmi televizemi, věří výkonný šéf Českých Radiokomunikací

České Radiokomunikace jako stoprocentní vlastník CDG na webu www.digistran­ky.cz tvrdí, že chce z Pradědu a Tlusté hory zahájit vysílání ještě do konce tohoto měsíce. Podle termínů v TPP by tak měla učinit až letos na podzim. Z nových vysílačů na Pardubicku, v Liberci, Karlových Varech, Znojmu a Valašském Meziříčí chtěla CDG začít vysílat do konce srpna. Na základě povolení od ČTÚ tak zatím může učinit pouze v Karlových Varech a Znojmě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).