Hlavní navigace

ČT ztratí právo na exkluzivní záběry z Poslanecké sněmovny

20. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
20. 6. 2008

Podle informací, které má k dispozici server Euro OnLine, končí České televizi výsadní právo na snímání přenosů z dolní komory Parlamentu ČR (Poslanecké sněmovny) vlastními kamerami. Od září by měly mít k záběrům rovný přístup všechny televize. Stálá komise pro práci sněmovny chce zajistit přenosy z jednání vlastním kamerovým systémem. Jak uvádí Euro OnLine, během prázdnin dojde k rozsáhlé rekonstrukci sněmovny, a tak červnová schůze sněmovny bude zřejmě poslední, kterou bude ČT přenášet vlastními kamerami. Pokud rekonstrukci sněmovny do konce srpna nestihneme, může Česká televize snímat ještě zářijovou schůzi, ale ta by měla být skutečně poslední, řekl Euru Miloslav Vlček, předseda Poslanecké sněmovny.

BRAND24

Ač se zdá, že tento krok může být podle serveru pro Českou televizi mínusem, ta ho naopak vítá, i když k němu má určité výhrady. Svědčí o tom alespoň slova Štěpána Jandy z tiskového oddělení ČT pro DigiZone.cz. Podle dostupných informací má být v rámci rekonstrukce hlasovacího zařízení v Poslanecké sněmovně připravena kabeláž pro instalaci šesti stacionárních kamer. Systém má být tedy nastaven podobně jako v Senátu, kde je instalováno pět stacionárních kamer, konstatoval Janda. Problém má být však podle něj skutečnost, že není zřejmé, kdo bude tyto kamery ovládat, a že není ani zřejmé, zda v PSP bude k dispozici režie, do níž by se sbíhaly linky od jednotlivých kamer.

V atriu PSP by mělo vzniknout press centrum, kam by byly instalovány výstupy z kamer, zároveň to však znamená, že skončí možnost natáčet v předsálí jednací síně. ČT je schopna prostřednictvím přenosového vozu zpracovat všech šest vstupů ze šestice kamer a distribuovat AV signál na Kavčí hory, ale neexistují garance svobodné volby záběrů a stoprocentního zapojení kamer. Navíc, i kdyby se rozhodlo vedení PSP podřídit všechno potřebám odběratelů, byla by to televize, kdo by rozhodl o tom, co zabírat a kolik kamer zapnout. Pak je otázka, pokyny které televize by byly určující, zhodnotil na závěr situaci Janda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).