Hlavní navigace

ČT vstoupila do projektu evropského televizního dědictví on-line

2. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 11. 2011

Veřejnoprávní médium z Kavčích hor, Česká televize, se účastní projektu EUscreen. Ten je ukázkovým příkladem toho, jak lze využít dědictví evropských televizních archivů. Krok je to důležitý především z toho pohledu, že se jedná o jednotný přístup k poznání evropské televizní historie. Na stránkách www.euscreen.eu najdou zájemci mimo jiné pořady, ukázky, šoty a fotografie. Vše je dostupné zcela zdarma. Projekt vznikl pod záštitou UNESCO.

ČTĚTE TAKÉ: Mediaresearch slibuje měření zpožděné sledovanosti a televizních archivů

Portál EUscreen nabízí celou škálu vyhledávacích funkcí a nástrojů, které umožňují využití obsahu pro nejrůznější účely – od vědeckého výzkumu až po volnočasové brouzdání. Na uživatele z řad akademiků, vědců i široké veřejnosti čeká historie proměn evropského životního stylu, kultury a politiky. V roce 2012 bude doplněna funkce využívající tematicky řízené virtuální sbírky a akademický e-časopis, popsal Štěpán Janda z tiskového oddělení České televize. K dispozici by měl být archiv za uplynulých 60 let televizního vysílání.

Z ARCHIVU: Archiv České televize už i na videoserveru Stream.cz

BRAND24

EUscreen dává uživatelům šanci se aktivně zapojit do mapování Evropy a její televizní historie bez ohledu na jazykové či kulturní hranice. Je to obrovský krok vpřed vstříc objevování významu role, kterou sehrává evropské televizní dědictví, a k posouzení toho, jak jsme viděli sebe i ostatní v proměnách času, konstatovala projektová koordinátorka EUscreen Sonja de Leeuw. Česká televize do archivu konkrétně přispívá vlastními materiály metadaty. Projekt EUscreen funguje od roku 2009 s podporou organizací FIAT/IFTA, Evropské vysílací unie (EBU) a Europeana Foundation.

Úvodní webová stránka evropského televizního archivu EUscreen. (Repro foto: web www.euscreen.eu)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).