Hlavní navigace

ČT spustí 1. září HD vysílání svých programů na satelitu

22. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 4. 2009

Česká televize připravuje spuštění distribučního prostoru na satelitní pozici 23,5 st. východně pro všechny své programy ve vysokém rozlišení. Ostrý provoz by se měl začít od 1. záři, ČT momentálně hledá dodavatele kapacity pro své potřeby. Na konferenci HDTV Forum to řekl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

BRAND24

Chceme vysílat v HD na pozici 23,5 st. protože jiná pozice v tuto chvíli nemá smysl. Začneme v září a vytvoříme prostor, kde se bude střídat tzv. best of ze všech programů ČT. Chceme, aby většina pořadů byla vysílána v nativním vysokém rozlišení a v maximální kvalitě, uvedl Hanuš. Na 99% půjde o rozlišení 1080i. Pokud jde o jednotlivé programy, nativní vysoké rozlišení se bude týkat všech vyjma zpravodajského kanálu ČT 24, u kterého není HD prioritou. Výraznou událostí v HD bude zimní Olympiáda ve Vancouveru na ČT 2 a ČT 4. I další programy budou vysílat pořady v HD, které můžou diváci sledovat právě ve vysokém rozlišení.

Ostrému provozu bude předcházet přibližně jednoměsíční vysílání do zdi. Hanuš zároveň upozornil, že nelze tento krok vnímat jako konkurenci platforem. Každá televize by měla být multiplatformová, nemůžeme se vyhranit vůči určité platformě nebo skupině diváků, dodal. I proto podle něj není nepřirozené, že pokud má někdo zájem o vysoké rozlišení už dnes, najde ho právě na satelitu. Vysílání v HD má význam i pro diváky, kteří sledují standardní rozlišení, protože může mít vyšší datový tok. Už dnes vysíláme víceméně v SD+, pokud si naladíte naše programy na pozici 23,5 zjistíte, že obraz je skutečně kvalitnější jako v jiných platformách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).