Hlavní navigace

ČT představila Krizovou mapu Česka. Udělá z diváků krizové reportéry

16. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 2. 2012

UVNITŘ NÁHLED WEBU Projekt Krizová mapa Česka, který by měl koordinovat výstupy diváků z míst živelných katastrof a šířit dál ověřené informace o situaci v ohrožených regionech, dnes představila Česká televize. V případě živelné katastrofy, jako jsou povodně, ČT aktivuje na adrese www.krizovama­pa.cz interaktivní systém, do něhož mohou diváci prostřednictvím sociálních sítí, formuláře přímo na tomto webu nebo e-mailu vkládat informace, fotografie či videa.

K TÉMATU: Česká televize připravuje interaktivní Krizovou mapu Česka

Odehrává-li se nějaké neštěstí, přírodní či technogenní katastrofa, každá informace – byť zdánlivě nedůležitá – může být velmi cenná. Potvrzují to naše zkušenosti s krizovým zpravodajstvím při povodních v roce 2010, kdy se během kontinuálního zpravodajství ČT 24 připojily desetitisíc diváků prostřednictvím sociálních sítí. Lidé prokázali zájem stát se součástí veřejné služby a pomáhat, vysvětlila záměr ČT výkonná ředitelka divize Nová média Pavlína Kvapilová.

Náhled titulní strany Krizové mapy Česka (Zdroj: Česká televize)

Klíčové ale je, jak s těmito informacemi v emotivně vypjatých momentech během neštěstí naložíte, jak je dokážete vyhodnotit a správně využít, vyloučit fámy a dezinformace. To je extrémně náročný proces ve velkém časovém presu, když už situace nastane. Dlouhodobá práce na tomto know-how je proto podle nás zásadní, dodala Kvapilová. Do krizové mapy Česka se tak nedostanou všechny příspěvky od diváků přímo, ale projdou sítem schvalování. Výsledkem bude dynamická mapa s volitelnými vrstvami.

BRAND24

Systém je postaven na zahraničních zkušenostech z Haiti, Libye či Pákistánu a kromě sdílení informací z místa neštěstí poskytne dokumentaci záchranářům, kteří nemají čas pořizovat během zásahu fotografie či videozáznamy. Krizová mapa Česka vznikla ve spolupráci se světovou dobrovolnickou sítí The Standby Task Force a je vybudována na volně přístupné platformě Ushahidi, která byla využita při mapování vlny násilností v Keni či Gaze.

Aktivaci Krizové mapy Česka budeme oznamovat prostřednictvím vysílání ČT 24, přiblížila Pavlína Kvapilová. V žádném případě ale nebude nahrazovat integrovaný záchranný systém, naopak – bude jeho doplňkem, dodala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).