Hlavní navigace

ČT odložila výběr technického operátora na květen. Kvůli MPEG-4 a DVB-T2

12. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 4. 2008

Jméno vítěze obchodní soutěže „Poskytování služeb souvisejících s výstavbou a provozem multiplexu veřejné služby“ se v dubnu nedozvíme. Česká televize (ČT) totiž poslechla výzvu poslanecké Stálé komise pro sdělovací prostředky ze čtvrtka tohoto týdne a technicky doplnila zadávací dokumentaci tendru.

Vzhledem k rychlému rozvoji digitálních technologií televizního přenosu a celoevropskému vývoji se ČT rozhodla uplatnit v zadávací dokumentaci … požadavek na specifikaci možnosti případného budoucího využití přenosového systému DVB-T2. To dovolí umožnit vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) při použití efektivnějšího kompresního algoritmu MPEG-4, informoval včera média tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

ČT svůj krok dále zdůvodnila slovy: Tento přístup de facto přinutí případné uchazeče předložit konkrétní plán využití této technologie a to pomůže definitivně ukončit dohady a spekulace, které jsou s ní spojeny. To by mělo definitivně umožnit bezproblémovou a nezpochybnitelnou výstavbu multiplexu 1, ale i jeho provoz na základě moderních technologií v dalších letech, po ukončení vlastní přechodové fáze.

BRAND24

Veřejnoprávní televize začíná být s posunováním termínů v obchodní soutěži na technického operátora své sítě proslulá. Nejdřív uzávěrku pro podávání přihlášek prodloužila kvůli zdržení inzerátu v Hospodářských novinách. Po druhé jí Český telekomunikační úřad (ČTÚ) doporučil změnit zadávací dokumentaci tendru tak, aby nešla nad rámec připravovaného Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP). A do třetice se do toho vložili poslanci se svým usnesením vydaným necelý týden před tím, než měla ČT uzavřít příjem nabídek.

Tento postup sice způsobí zhruba měsíční zpoždění výběru operátora, ale vzhledem k tomu, že dosud vláda nevydala TPP, nemělo by být toto zpoždění na překážku splnění plánu digitalizace ČT v roce 2008, uvedl Ladislav Šticha v tiskové zprávě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).