Hlavní navigace

ČT: Národní satelitní platforma musí být garancí kvality

6. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 12. 2007

Dnes představila Česká televize novinářům svou vizi pro budoucí směřování na poli digitálního vysílání. Kromě veřejnoprávního multiplexu padla řeč i na národní satelitní platformu, ke které se vyjádřil šéf projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš. My tvrdíme, že divák má nárok na příjem terestrických programů vysílaných ze zákona, a že všichni by se měli nějakým způsobem dostat, pokud to technologie umožňuje, k tomuto vysílání, řekl Hanuš.

Pozemní vysílání ovšem podle něj musí dominovat. Terestrická licence nemůže být vytvořena tak, že bude 10 % terestrického vysílání a zbytek bude satelit. „Mělo by to být 70 % a výše. Kdo není schopen pokrýt alespoň 98 % území terestricky, ten by měl mít za povinnost vysílat satelitně,“ prezentoval stanovisko ČT Hanuš. Myšlenkou České televize je, aby existoval alternativní distribuční kanál, který zaručí plnou dostupnost programové nabídky, a že by to měla být povinnost vysílatele.

Současný stav je sice podle Hanuše takový, že všechny terestrické programy jsou v současné době na satelitu, ale nemusí to být garancí pro další roky. Na to, že budou všechny vysílat z jedné satelitní pozice, není také žádná garance. To, že budou vysílány v nějaké adekvátní kvalitě srovnatelné s terestrickým vysíláním, na to také není garance. My chceme, aby tyto garance byly dány, konstatoval šéf projektu Digitalizace ČT. Pak opravdu bude platforma skutečným doplňkem pro terestrické vysílání. Pokud se tak nestane, je to běžná komerční aktivita a těch existuje hned několik, dodal.

Česká televize se také domnívá, že pokud bude satelitní platforma dělána na bázi dohody komerčních subjektů, tak nikdy nevznikne. Pokud nebudou společné ekonomické zájmy, tak nemůže žádná dohoda vzniknout, a to platí jak pro národní satelitní platformu, tak i TPP, prohlásil Hanuš.

BRAND24

Národní satelitní platforma je brána ČT jako potřebná pro řešení situace české digitalizace, ale není to nutná podmínka řešení programu digitalizace České televize. Z naší strany to není technická, ale legislativní úprava satelitního vysílání. My garantujeme jak kvalitu, tak i vysílání všech programů České televize, které jsou šířeny terestricky, řekl šéf projektu Digitalizace ČT.

Budeme požadovat, abych všechny komerční subjekty, které využívají satelitního vysílání, nabídli speciální balíček k prodeji dekódovacích karet pro programy ČT za režijní cenu, na které se dohodneme, vzkázal Hanuš. Šéf projektu Digitalizace ČT také poslal jasnou zprávu společnosti Trade and Technology, která představila minulý týden nový produkt TT Karta ČT a je jedním z distributorů karet pro příjem kódovaných kanálů ze satelitní platformy CS Link. I když ji nejmenoval konkrétně, z jeho slov to jasně vyplynulo. „599 Kč pro nás není finální cena. S programy České televize není možné obchodovat,“ řekl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).