Hlavní navigace

ČT chce pomocí digitálního vysílání v regionech suplovat internet

31. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
31. 3. 2010

Regionálními Czech Pointy, které lidem umožňují komunikovat se státní správou, se inspiruje Česká televize při vytváření vlastního projektu krajského digitálního vysílání. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa chce veřejnoprávní televize zprovoznit dokrývací síť svého veřejnoprávního multiplexu, která by obsahovala rozsáhlý informační portál s celostátními, ale i krajskými informacemi.

ROZHOVOR K TÉMATU: Pavel Hanuš: ČT má méně peněz na digitalizaci, bude rychleji vypínat analog

Pop však odmítl, že by ČT připravovala pro každý kraj samostatné klasické televizní vysílání. Ve spolupráci se státní správou uvažujeme o zajištění dalšího regionálního vysílání, které by mělo charakter informací, které má poskytovat veřejnoprávní vysílatel divákům, ale již ne v oblasti klasického programu, uvedl technický šéf ČT minulý týden v pátek na konferenci „Digitální televize přichází na Pardubicko“ v Pardubicích.

Start tohoto vysílání ČT předpokládá až po vypnutí analogového signálu, tedy nejdříve za dva roky. Naše představa vychází z Czech Pointů, které zajišťují komunikaci obyvatel se státní správou. Určité služby, šířené tímto způsobem, by mohly být nabízeny formou digitálního vysílání tak, aby zvlášť lidé, kteří nemají šanci připojení k internetu, kde se všechny tyto informace vyskytují, mohli tyto informace získávat právě prostřednictvím tohoto vysílání, vysvětlil Pop.

BRAND24

Portál by podle Popa ale neměl charakter teletextu. Šlo by o další televizní kanál, kde by mohly mít jednotlivé regiony zařazeny svoje informační lišty, vysvětlil. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) již začal pro toto vysílání připravovat kmitočty. Je třeba si ale uvědomit, že je to technicky limitované. Některé další sítě už nebudou celoplošné. To znamená, že jejich kmitočty nebudou schopny pokrýt každou vísku na celém území České republiky, upozornil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Komplikované bude spuštění takové dokrývací sítě třeba na jižní nebo severní Moravě. Tyto regiony budou mít problém rozšiřovat počet sítí, protože tam je mezinárodní koordinace kmitočtů, vzhledem k tomu, že ty vysílače svítí do daleka, obtížnější a naši partneři v zahraničí hlídají, aby měli podobné podmínky pro své provozovatele, vysvětlil Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).