Hlavní navigace

ČT bude na Slovensku přednostně nabízet svoje pořady RTVS. Podepsala memorandum

2. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podpisem vzájemné dohody dnes vyvrcholilo dvoudenní setkání ředitelů středoevropských veřejnoprávních televizí v sídle ČT na Kavčích horách v Praze.

Dvoudenní jednání ředitelů středoevropských veřejnoprávních televizí dnes vrcholí v sídle České televize na Kavčích horách v Praze. Pozvání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka přijali generální ředitel polské TVP Juliusz Braun, generální ředitel rakouské ORF Alexander Wrabetz, generální ředitel slovenské RTVS Václav Mika, zástupce generálního ředitele maďarské MTVA Laszlo Zsolt Szabo, generální ředitel slovinské RTVSLO Marko Filli a zástupkyně EBU Ingrid Deltenre.

K TÉMATU: Historie se opakuje: Slovenskou televizi povede bývalý šéf Markízy Václav Mika

“Předmětem setkání je směřování veřejnoprávních televizí v regionu a možnosti mezinárodní spolupráce. Příspěvkem za českou stranu je nově zavedená vlastní metodika měření veřejné hodnoty. Česká televize a slovenská RTVS podepsaly během setkání memorandum o spolupráci,” informovala mluvčí ČT Michaela Fričová. Podobné setkání se konalo vůbec poprvé, iniciovala ho sama ČT. Podpisem společného memoranda ČT a RTVS si obě televize definovaly rámec vzájemné dlouhodobé spolupráce.

ČTĚTE TAKÉ: Česká a Slovenská televize chystají společný pořad Celnice k 20. výročí zániku ČSFR

„Jsem rád, že v regionu vznikla podobná iniciativa a že jsme toto výjimečné setkání svolali právě na půdě Kavčích hor. Společných témat máme s ostatními veřejnoprávními televizemi ve středoevropském regionu celou řadu a některé můžeme rozvinout do podoby mezinárodní spolupráce. Příkladem může být nová metodika měření veřejné hodnoty, kterou ČT zavedla počátkem tohoto roku. Významnou součástí setkání je podpis memoranda o spolupráci mezi Českou televizí a slovenskou RTVS,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

NAPSALI JSME: Slovenská televize zakoupí novou techniku, zpravodajství chce vyrábět v HD kvalitě

Tipy C

Memorandum například zavádí přednostní práva na licence k původním pořadům, takže RTVS bude moci získat pořady České televize a Kavčí hory zase pořady RTVS, aniž by s nimi nakládaly komerční televize. Dohoda zkomplikuje situaci slovenské komerční televizi Markíza, která dlouhodobě vysílala atraktivní seriály z archivu ČT. Nyní se k nim přednostně dostane RTVS. Už nyní získala licenci pro vysílání pohádky Šťastný smolař a seriálu Cirkus Humberto, vyjednává také o nákupu seriálu Sanitka II., který zatím čeká na svoji premiéru i v ČT.

“Spolupráce mezi Českou televizí a RTVS se bude týkat nejenom umělecké tvorby v oblasti programu, ale též vývoje společných formátů, zpravodajství, techniky a technologií, nových médií, lidských zdrojů a komunikace. Česká televize je pro nás inspirací a vzorem v mnohých oblastech a právě na společných základech a tradicích obou médií chceme stavět i v budoucnosti,“ přiblížil generální ředitel RTVS Václav Mika, který v minulosti řídil konkurenční Markízu (stejně jako Petr Dvořák českou Novu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).