Hlavní navigace

ČT a ČRa prověřují kvalitu signálu multiplexů 1 a 2, reagují na stížnosti

21. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 11. 2008

PROTOKOLY VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ UVNITŘ Česká televize a České Radiokomunikace, provozovatelé zemských digitálních televizních sítí 1 a 2, se rozhodly reagovat na množící se stížnosti diváků a prověří lokality, v nichž je viditelně lepší příjem pouze jednoho z těchto dvou multiplexů, zatímco příjem druhé sítě je kvalitativně mnohem horší nebo žádný. Obě instituce to dnes ohlásily prostřednictvím oficiálních tiskových zpráv.

Dosud uskutečněná měření potvrdila bezchybně dostupné signály ve všech měrných bodech. Prověřovat se budou další lokality dle diváckých ohlasů, sdělili operátoři. Podle ČRa, které technicky zajišťují provoz vysílačů obou multiplexů, potvrdily, že vysílací stanoviště i výkony vysílačů v lokalitách, kde vysílají oba multiplexy, jsou shodné. Liší se pouze vysílací kanály, na kterých jsou jednotlivé sítě v konkrétních lokalitách vysílány, uvedly.

Kvůli častým stížnostem na rozdílné úrovně signálu multiplexů 1 a 2 provedly ČRa měření intenzity a kvality zemského digitálního signálu ve vybraných lokalitách v Praze, Domažlicích a Klatovech. Z těchto měření vyplývá, že oba multiplexy mají prakticky shodné parametry (s výjimkou vysílacích kanálů) a signál je bezchybně dostupný ve všech měrných bodech, sdělila mluvčí ČRa Marie Fianová. Protokoly o měření v Praze, Domažlicích a Kdyni, včetně bodů měření, firma zveřejnila.

PROTOKOLY O MĚŘENÍ: Praha (DOC, 1,4MB), Domažlice a Kdyně (DOC, 782kB)

Tipy C

Vybrána byla místa, kde se již dříve realizovalo měření signálu přechodného multiplexu A, případně místa dle diváckých podnětů. Měřící vozy se pohybují v terénu od konce října neustále a sbírají podrobná data o skutečném pokrytí a kvalitě signálu DVB-T v oblastech, kde byl zahájen provoz digitálních sítí 1 a 2, přiblížila Fianová. Naše měřící vozy zjistily, že úroveň elektromagnetického pole byla ve všech měřených lokalitách vždy na úrovni zajišťující příjem ve velmi dobré kvalitě a nebyly shledány signifikantní rozdíly mezi jednotlivými multiplexy z pohledu dostupnosti a kvality elektromagnetického pole, konstatuje Jan Hamáček, vedoucí Útvaru vysílacích systémů ČRa.

Operátoři obou multiplexů se nicméně dohodly, že v měření problematických míst budou pokračovat a kromě měřicích vozů se zaměří také na prověření kvality signálu v individuálních příjmových podmínkách na konkrétních anténních systémech a set-top-boxech. Bude tak možné identifikovat nejčastější příčiny komplikací s příjmem digitálního zemského vysílání, které někteří diváci indikují. Po vyhodnocení budou výsledky zveřejněny, slibují obě instituce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).