Hlavní navigace

ČT 2 dnes od 21:55 nabídne celovečerní animovaný film Valčík s Bašírem

9. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 9. 2011

Celovečerní animovaný izraelský film Valčík s Bašírem, který získal Zlatý globus a byl nomiván na Oscara, dnes večer odvysílá v rámci pásma Animace na Dvojce druhý program České televize. Animovaný dokument zvoucí na expresivní cestu skrz vytěsněné vzpomínky na libanonskou občanskou válku nabídne divákům Dvojka od 21:55 hodin, informoval Štěpán Janda z tiskového odboru ČT s tím, že film bude v hebrejském znění s českými titulky.

K TÉMATU: Podzim na ČT 2: cyklus o Heydrichovi, celovečerní animované filmy i Vínečko

BRAND24

Valčík s Bašírem je retrospektivním pohledem režiséra Ari Folmana, který by l roce 1982 jako devatenáctiletý voják nasazen s izraelskými jednotkami v libanonské občanské válce. Plnil rozkazy v Bejrútu, když v tamních uprchlických táborech Sabra a Šatíla došlo k masakru Palestinců. Ten vykonali křesťanští falangisté jako pomstu za zavraždění prezidenta Bašíra Džamáíla palestinskými muslimy, líčí Janda.

Režisér se ve svém osobním snímku vypořádává s pocitem viny izraelských vojáků, kteří mohli masakru zabránit, ale neučinili tak. Introspektivní vyprávění snímku Valčík s Bašírem vycházející z premisy, že si Folman nemůže vybavit žádnou vzpomínku na válku. Iniciuje nápaditý koncept, jenž slučuje postupy faktograficky a výpovědně podloženého dokumentu s formátem animace. Ta dovoluje vytvářet expresivní obrazy, doplňuje ČT 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).