Hlavní navigace

ČT 1 začne vysílat v lednu Tajemství rodu od BBC. Zapátrá i v minulosti Šípa a Kostkové

4. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po StarDance, …když hvězdy tančí míří na obrazovku České televize další úspěšný a mezi diváky prověřený formát. Několik jeho dílů bude režírovat i uznávaná filmařka Olga Sommerová.

Česká televize bude od 9. ledna vysílat každý týden ve 21 hodin dokumentární cyklus BBC Who Do You Think You Are?. Veřejnoprávní médium ho uvede pod názvem Tajemství rodu a přizvalo do něho například herce Karla Šípa, Květu Fialovou nebo Terezu Kostkovou. Svoje tajemství odhalí i režisér Michal Viewegh a scénáristka Halina Pawlovská, kněz Tomáš Halík nebo populární moderátorka Ester Janečková. Tajemství rodu bude sahat hluboko do historie, až 350 let, a zapátrá v rodokmenech známých osobností a zároveň dá nahlédnout i do naší historie.

Jsem rád, že tak náročný projekt vzniknul na půdě České televize, konstatoval programový ředitel veřejnoprávního média Milan Fridrich. Dramaturgyní projektu je Věra Krincvayová, odborně na něj dohlížela genealožka Helena Voldánová. Bylo to pro nás více než dva roky intenzivní práce. Je to hluboký ponor do našich dějin nejen soukromých, ale vykukují z toho emoce i situace, které se týkají i našich předků. Je to emoční mozaika, kdy se událostí dotýkáme jinak, než jak je známo z dějepisu, uvedla Krincvayová. Velký dík patří podle ní především osobnostem, které na projekt kývnuly, a když později pochopili, jak je projekt bude náročný, nevycouvali z něj.

Zúčastnění nelitují, že se do cyklu zapojili. To je mj. případ Ester Janečkové. Emocí bylo podle ní v projektu spousta. Janečková se díky projektu podívala například do Osvětimi. Tento díl točila uznávaná režisérka Olga Sommerová. Najednou sem musela používat manuál BBC a dodržovat určité zákonitosti. To byl nezvyk, protože jsem zvyklá být svobodná. Někdy jsem cítila pocit, že jsem něco objevila a bylo to dobrodružné. Pro mě bylo důležité, aby v každém dílu byly i historické informace, konstatovala Sommerová. V případě Viktora Preisse použila režisérka například záběry Pražského povstání. Olga Sommerová byla především ráda, když překvapila samotné aktéry.

Režisér Petr Kotek bude stát za dílem Tajemstvím rodu Terezy Kostkové. Existuje soubor tlustých zásad, které jsme museli v rámci zásad dodržovat. Svým způsobem je to dobře, protože nás to odvedlo od určitých slepých uliček, do kterých bychom se mohli dostat, uvedl Kotek, který kladl důraz na přesnost dat, stejně jako ostatní, protože by mohlo dojít k poškození osob již nežijících i žijících. Třetím režisérem cyklu je Karel Smyczek, který bude stát za Tajemstvím rodu: Květy Fialové a Karla Šípa. Dochází k prolínání dvou světů, například u Květy Fialové je to současnost a minulost jejich předků, uvedl Smyczek. Také Fialová ráda zavzpomínala na lokality, ve kterých se v mládí pohybovala.

Tipy C

Helena Voldánová na všech dílech spolupracovala jako genealožka. Do minulosti jsme nešli až nakonec. Zajímaly nás jednotlivé příběhy. Sáhli jsme si i o tři sta padesát let zpátky, kam naše písemné materiály dovolují. Projekt je zajímavý tím, že hledáme, co nám ukážou archivní materiály, ke kterým se dostáváme, nebo jaký osud předci měli, konstatovala Voldánova. Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka je fascinující to, že každá osobnost v podstatě najde v minulostí návaznost na vojenství. Každý den jsem si uvědomil, že osudy lidí jsou mnohem silnější než fikce, uvedl Stehlík a dodal: Myslím, že to bude pro diváky velmi silná emoční podívaná.

Další fotogalerie z dokumentárního cyklu BBC najdete zde.

Tajemství rodu press

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).