Hlavní navigace

CS Link a Skylink se spojovat nebudou. Z partnerství však vytěží maximum

27. 10. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Ve středu se ve středočeských Senohrabech konalo vůbec první společné setkání obchodních partnerů satelitních služeb CS Link a Skylink. Server DigiZone.cz dostal možnost zúčastnit se této akce a nyní vám z ní přinášíme to nejzajímavější. Zákazníci se nemusí bát, že by se měly služby do budoucna spojovat, alespoň taková je současná vize. Skylink bude nadále fungovat jako platforma pro náročného diváka, kdežto CS Link by mohl být označen za takzvaný „low-cost“. Zachována bude nadále i struktura obou společností, které služby provozují.

„Rosteme, zásadní novinky zatím nechystáme“

Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník na počátku setkání partnerů zhodnotil, jak se vyvíjel růst jeho, ale i konkurenční služby CS Link. Pro představu, na konci roku 2006 bylo pouze okolo 200 tisíc aktivních satelitních karet v Česku i na Slovensku (na satelitní pozici 23,5 stupně východně), nyní je to společně s CS Linkem přibližně 2,2 milionu. Skylink se prezentoval jako největší satelitní operátor s 960 tisíci aktivními kartami v České republice. Počet všech aktivních karet byl u nás k 30. září 1 537 tisíc (opět na pozici 23,5 stupně východně), na Slovensku pak 562 tisíc. Podle Glisníka se tímto vytvořila skutečně národní satelitní platforma, což napomáhá i novým televizním stanicím v rozhodování, na které satelitní pozici se mají objevit. Jeho kolega z donedávna ještě konkurenční platformy CS Link, Daniel Klička, upozornil, že velká řada novinek se prozatím nechystá, protože probíhá začlenění Skylinku do skupiny M7 Group. Obě služby budou fungovat nadále vedle sebe. Není důvod přemýšlet o tom, že by jedna značka měla zaniknout. Mít na trhu dvě značky, které jsou podobné, nemá příliš smysl. Proto se budeme lišit, uvedl Klička. Současný stav napovídá tomu, kam by se měly služby ubírat. Skylink bude vlajkovou lodí pro náročné zákazníky, například v podobě HD kanálů, CS Link pak bude sloužit těm, kteří jsou podle slov výkonného ředitele Kličky citlivější na cenu.

Struktura obou provozujících firem bude zachována

Co se týká programových nabídek, není připravována žádná zásadní změna. Zachována bude i struktura placené televize. Klička upozornil na sjednocení velkoobchodních cen karet. Šlo ale spíše o kosmetickou změnu. Zásadní zdražování programových nabídek se nechystá. Skylink bude více tlačen, protože bude snaha o získání co největšího počtu náročných zákazníků, zatímco CS Link bude alternativou. Co se týká organizační struktury, platí to samé, co pro značky. Do budoucna budeme spíše řešit kapacitní nedostatky, než to, zda by měl někdo odejít. Všichni zůstáváme na svých místech a budeme dělat to, co jsme dělali doposud, uvedl výkonný ředitel Daniel Klička ze společnosti Media Vision, která službu CS Link provozuje.

Daniel Klička Jaromír Glisník 500

Po dlouhé době se opět objevili šéfové Skylinku Jaromír Glisník a CS Linku Daniel Klička vedle sebe (Foto: Ivana Dvorská, archiv DigiZone.cz)

Skylink: Do MPEG-4 by se mohly přesunout i neplacené programy

Skylink chce do budoucna zařazovat, jako tomu bylo doposud, pokud možno kvalitní programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Počítáme i s tím, že některé programy s MPEG-2 se přesunou do MPEG-4. Do budoucna chceme v tomto směru nabídnout i některé neplacené programy, připustil na setkání výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník. Slíbil také, že Skylink bude nadále šířit vysílání v nejvyšší dostupné kvalitě. Jedním ze strategických bodů je zachování cen tak, aby byly přístupné široké veřejnosti. Neplacené programy se ani do budoucna zpoplatňovat nebudou. To byla jedna z věcí, na kterou byl kladen velký důraz, protože se o ní hojně diskutovalo na některých fórech. Důležité však je, aby si každá stanice na sebe vydělala. Jinak nemá cenu, aby ji operátoři zařazovali. Programy ale určitě nebudou přidávat do nabídek za každou cenu. Řešit se však bude bezpochyby duplicitní distribuce. V budoucnu tak lze počítat například se zrušením šíření Novy SD ve dvou verzích (samostatně pro CS Link a Skylink). Tak daleko ale zatím nejsme, sdělil výkonný ředitel CS Linku Daniel Klička. Co se týká objednávky samostatných programů, Klička konstatoval, že zatím není nutné tuto možnost likvidovat.

Identy TV Nova - zima 2010/11

CS Link a Skylink by se v budoucnu rády zbavili například duplicitní Novy v klasickém rozlišení (Zdroj: TV Nova)

Systém CryptoWorks se na původních programech odpojovat nebude

Zákazníci budou mít i nadále možnost volby. Pokud tedy nebudou chtít například vyměnit svou kartu, je to pouze na nich. Tato strategie bude platit i do budoucna, uvedl Klička. Nové programy se budou přidávat pouze na nový systém Irdeto. Neznamená to ovšem, že by o staré programy zákazník přišel. Není k tomu důvod. Vypnuli bychom si okolo milionu zákazníků. Byli bychom sami proti sobě, ujišťoval výkonný ředitel CS Linku. Pokud se klienty povede převést na Irdeto nebo jim nabídnout některý balíček, bude to podle jeho slov fajn. Zákazníci, kteří se ale takto nerozhodnou, se nemusí o své programy obávat.

Homecast HS 3200CIIR moduly a karty

Kódovací systém Irdeto je budoucnost. O CryptoWorks se ale prý zákazníci obávat nemusí, ujišťuje CS Link.

Požadavky na přijímače

Bude existovat pouze jedna technická specifikace (certifikace) pro CS Link a Skylink. Drobné rozdíly by měly být velice brzy smazány. V základní podobě se nové podmínky nebudou lišit od těch stávajících. Mezi povinné vybavení budou patřit mimo jiné MPEG-4 SD a HD (nikoliv pouze přijímač pro sledování stanic ve standardním rozlišení, i když MPEG-4), Personal Video Recorder (PVR), bezproblémová práce s normami DVB-S/DVB-S2 a pochopitelně také modulace QPSK/8PSK. CS Link a Skylink budou klást nadále důraz na jednoduchou obsluhu a provoz (změna frekvencí, nové programy, informace na obrazovce a tak dále). Přijímače by měly mít do budoucna schopnost také provozovat pokročilé služby, například video na vyžádání (VOD). Náročný by neměl být ani upgrade firmwaru. Certifikované přijímače Skylinku už nyní umožňují upgrade firmwaru (aktualizaci) ve stand-by režimu. Dalším z požadavků bude i rodičovská ochrana. Jaromír Glisník zopakoval, že služby nebudou ani nadále podporovat nelicencované a necertifikované přijímače. Všechny požadavky platí pro boxy se systémem Irdeto. Boxy CryptoWorks už necertifikujeme, upozornil Glisník.

Topfield SBI-2060 - certifiknát Skylink READY

Příklad certifikovaného přijímače Skylink Ready (Zdroj: Skylink)

SES představila novou identitu a logo

Na setkání partnerů CS Link a Skylink prezentoval svou novou identitu také operátor SES (u nás známý jako Astra), který je největším vysílatelem televizních programů na satelitu. V současné době šíří okolo šesti tisíc stanic. V Evropě jde konkrétně o 2.405 rozhla­sových a televizních programů. Ve vysokém rozlišení (HDTV) je v tuto chvíli k dispozici 1.071 televizních stanic. V Evropě jich je 216. V Evropě přijímá její signál 135 milionů domácností. Do roku 2014 je naplánováno vypuštění dalších 10 satelitů a tím navýšení kapacity o 23 %. Padlo také několik slov o Astře v regionu střední Evropy. Z pozice 23,5 stupně východně obhospodařuje celkem tři miliony domácností a šíří přes 200 televizních stanic včetně 60 kanálů ve vysokém rozlišení. V roce 2004 byly k dispozici pouze tři programy ve vysokém rozlišení, do konce roku 2011 by jich mělo být přibližně 250. Dvacet milionů domácností v Evropě má možnost přijímat přes satelit HD kanály.

BRAND24

Skupina SES - nové logo 2011

Nový web SES Astra pro prodejce

Na webu Astry funguje nová stránka s adresou https://cz.ses-astra.com/, která je určená prodejcům. K dispozici zde jsou například informace o společnosti SES Astra. Registrací získá prodejce přístup k informacím o Astře, výhodách satelitního vysílání, možnosti objednávání materiálů, odkaz na stránku Astry na Facebooku, atd. Nechybí tu například informace o digitalizaci, HDTV, 3D televizi nebo službě Astra2Connect (internet přes satelit). Nejdůležitější jsou pravděpodobně Nástroje a Knihovna, kde je možné se nechat zanést a zákazníci pak mohou svého prodejce jednoduše najít. K dispozici jsou i brožury ve formátu PDF, pokud například obchodník připravuje reklamní kampaň. V e-shopu je možné objednat různé předměty s logem Astry – nálepky, trička a podobně. V případě otázek může zájemce psát na adresu profesional@ses-astra.com.

Astra - web pro prodejce

Humax prezentoval novinku Humax IRHD 5100s s videopůjčov­nou Topfun

Korejská firma přichází v současné době na trh s inovovanou verzí přijímače Humax IRHD 5100s (DigiZone.cz recenzoval box již v únoru), který bude sloužit pro obě služby M7 Group, jak CS Link, tak Skylink. Jako první nabídne po aktualizaci firmwaru na nejnovější verzi, jenž ještě není v tuto chvíli k dispozici, integrovanou videopůjčovnu Topfun, s níž druhá jmenovaná služba dlouhodobě spolupracuje. Zájemci ji měli doposud k dispozici pouze prostřednictvím internetu nebo v chytrých televizorech značky Samsung. Jak už od nás víte, nový Humax má pochopitelně certifikaci Skylink Ready, takže je ho možné použít bez problémů s novými kartami Skylink Irdeto. Doporučená cena přijímače je v tuto chvíli 3.390 korun. Zájemce bude mít dále k dispozici například videoserver YouTube, Wiki TV nebo fotogalerii Picasa. Do budoucna budou pochopitelně aplikace přibývat. Zajímavostí může být pro zákazníky i přístup na portál satelitní služby Skylink nebo technická podpora Humaxu. V souvislosti s uvedením této významné aktualizace firmwaru, která však ještě není uvolněna, si je tedy možné představit, jakým způsobem chce vlastník CS Linku a Skylinku do budoucna nabídnout služby, jako je například video-on-demand (video na vyžádání).

Co vás nejvíce překvapilo z prvního společného setkání partnerů služeb CS Link a Skylink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).