Hlavní navigace

Český rozhlas má nový internetový program: nízkonákladový ČRo Jazz

18. 1. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
18. 1. 2011

UVNITŘ FOTO Nový čistě internetový program věnovaný jazzu spustil veřejnoprávní Český rozhlas. Euro Jazz (označovaný taky jako ČRo Jazz) funguje na adrese www.jazz.rozhlas­.cz a vznikl na popud prozatímního ředitele ČRo Petra Duhana jako „nízkonákladový web s využitím vnitřních rezerv“. ČRo Jazz je nový, nadstaniční web, který integruje jazzový obsah z různých stanic Českého rozhlasu do jedné stránky, napsal přímo na webu jeho redaktor Petr Vidomus.

K TÉMATU: Posluchači Českého rozhlasu se dočkají nové internetové jazzové stanice

Cílem webu ČRo Jazz je přinášet aktuální zpravodajství zejména náročným zájemcům o jazzovou hudbu s vyhraněným vkusem, kterým nedostačuje nabídka stávajících jazzových pořadů. Mimo aktuální zpravodajství zde čtenáři najdou tipy na jazzové koncerty, zajímavé akce a jazzová alba, pravidelně vypisovanou soutěž a také archiv jazzových pořadů stanic Českého rozhlasu. Organizačně je projekt zajišťován redaktory Českého rozhlasu 3 – Vltava, upřesnil Vidomus.

Redaktor ČRo Jazz Petr Vidomus (Foto: Tomáš Vodňanský, Český rozhlas)

BRAND24

Program Euro Jazz funguje jako webcast, který se dá srovnávat s kvalitnímu jazzovými internetovými rádii ve světě. Nejedná se však o samostatnou stanici, nýbrž internetový projekt spravovaný Českým rozhlasem 3, vysvětluje jeho redaktor. Většinu vysílacího času (asi 60 procent) zabírá evropský jazz. To hlavně proto, že se chceme odlišit. Americký be-bop a swing vysílají na internetu tisíce rádií z celého světa, a navíc je hrajeme i na Vltavě. V Česku vyrůstá nová generace jazzových hudebníků, která má respekt k tradici, ale zároveň pokukuje po tom, co se děje v Polsku, Francii, či Norsku, což jsou dnes jazzové velmoci, říká Petr Vidomus.

Euro Jazz vysílá 24 hodin denně pouze přes internet. Mimo stránek Českého rozhlasu lze k tomuto využít rozcestníky internetových rádií, např. Play.cz. Stream bude vysílat ve formátech WMA, AAC, MP3 a OGG v několika variantách bitrate. Nejvyšší zvukovou kvalitu přitom poskytne formát OGG při bitrate 256 kbps. Bude možné využít také aplikaci pro poslech v iPhone a ostatních mobilních telefonech, slibuje Vidomus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).