Hlavní navigace

ČRo 1 - Radiožurnál skončí na dlouhé vlně. Půjde do digitálu na Slovensku?

27. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 10. 2009

Český rozhlas 1 – Radiožurnál by měl v několika nejbližších letech ukončit vysílání na dlouhé vlně. Rozhlas by tak podle generálního ředitele Richarda Medka mohl ušetřit přes 20 milionů korun, aniž by zcela opomenul vysílání Radiožurnálu do zahraničí. Medek to píše ve svém kandidátském projektu, který Rada Českého rozhlasu vyvěsila na web.

ČTĚTE TAKÉ: Nový ředitel Českého rozhlasu pozdrží digitalizaci

V horizontu několika let by bylo možné přestat šířit vysílání ČRo 1 na dlouhé vlně (úspora více než 20 mil. Kč). Podle výzkumů však na dlouhé vlně poslouchají české vysílání tisíce lidí na území Slovenské republiky, v souvislosti s digitalizací rozhlasového signálu by stálo za úvahu umístit signál ČRo 1 nebo zpravodajské stanice do multiplexu Slovenského rozhlasu a recipročně nabídnout Slovenskému rozhlasu šíření v českém veřejnoprávním multiplexu, píše Medek.

Operátorem slovenského veřejnoprávního multiplexu však není Slovenský rozhlas, nýbrž Slovenská televize. V případě Slovenského rozhlasu zákon počítá s tím, že bude moci využít tři programové pozice v každé z plánovaných celoplošných sítí pro zemský digitální rozhlas. Pokud by tedy chtěl Český rozhlas šířit například Radiožurnál v systému DAB na Slovensku, musel by se ucházet o pozici v některé ze sítí jako komerční subjekt, a také k tomuto vysílání získat licenci od Rady pro vysílání a retransmisi.

V případě veřejnoprávního multiplexu Slovenské televize by bylo zařazení Radiožurnálu možné, ale opět pouze za předpokladu, že by to Slovenská televize umožnila. Český rozhlas by však opět musel získat licenci pro vysílání na Slovensku. Reciproční zařazení některého z programů Slovenského rozhlasu do veřejnoprávního multiplexuČeské republice by také nebylo tak jednoduché. Český rozhlas o něm totiž nemůže vůbec rozhodovat.

K TÉMATU: Český rozhlas může dostat další prostor v DVB-T až po vypnutí televizního analogu

DT24

Operátorem českého veřejnoprávního multiplexu je Česká televize, a Český rozhlas v něm vysílá pouze jako klient. Stanicím ČRo vyčleňuje ČT omezený prostor a podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa se dá očekávat spíše jeho snížení, než rozšíření. I kdyby tedy Slovenský rozhlas měl zájem vysílat v českém veřejnoprávním multiplexu, a ČT by s tím souhlasila, znamenalo by to, že by Český rozhlas musel z této digitální sítě vyřadit některý svůj program.

S financováním vysílání Radiožurnálu nebo jiné zpravodajské stanice Českého rozhlasu ve slovenském veřejnoprávním multiplexu by podle Richarda Medka neměly být problémy. Podle aktuálních informací by bylo dokonce možné zajistit financování takového projektu z fondů EU, napsal ve svém projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).