Hlavní navigace

ČRa: existuje riziko, že některé televize nebudou chtít vypínat analog

6. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 11. 2008

Podle Českých Radiokomunikací existuje reálné riziko, že některé televizní stanice odmítnou vypínat analogové kmitočty, protože v době plánovaného vypínání nebude v dané oblasti totožné pokrytí zemským digitálním signálem. Důvodem je podle Kamila Levinského, ředitele Úseku pro transformaci ČRa, špatná formulace v Technickém plánu přechodu (TPP), která požaduje shodné pokrytí území, nikoli obyvatel.

BRAND24

TPP říká, že pokrytí území ucelené oblasti signálem DVB-T musí být stejné jako v analogu. Během přechodu na zemské digitální vysílání ale bude docházet k situacím, kdy se budou muset předčasně vypínat některé vysílače malého výkonu, a naopak digitální dokrývače se budou spouštět později. Naši klienti by pak nemuseli chtít vypnout analogové vysílání, řekl Levinský ve středu na konferenci Telcon 2008.

Podle Jiřího Duchače, ředitele Odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nelze tyto problémy předjímat. Musí se řešit až ve chvíli, kdy nastanou, uvedl. První kompletní vypínání analogového vysílání proběhne v dubnu příštího roku v Praze – městě. V září bude následovat ucelená oblast Plzeň a v říjnu ucelená oblast Praha (střední Čechy). Vypínání analogu je nutnou podmínkou pro další rozvoj DVB-T, upozornil Duchač.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).