Hlavní navigace

České Radiokomunikace chtějí veřejnoprávní multiplex pro rádia

19. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 10. 2009

Rozhlasový veřejnoprávní multiplex, který by byl ekvivalentem zemské digitální sítě České televize, chtějí v blízké budoucnosti otestovat České Radiokomunikace. Dlouhodobějšímu testu vysílání v rozhlasových standardech DAB a DAB+ by ale měla předcházet změna zákona o elektronických komunikacích, řekl serveru DigiZone.cz ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Stále si myslíme, že v krátkodobém horizontu, než se podaří kompletně vyřešit legislativu, v horizontu několika měsíců, bude potřeba otestovat ekvivalent veřejnoprávního multiplexu pro rozhlas, pravděpodobně v podobě smíšené sítě, ve které budou vedle stanic Českého rozhlasu vysílat i komerční rádia, řekl Levinský v rozhovoru pro DigiZone.cz, jehož plné znění vyjde v úterý.

ČTĚTE TAKÉ: Nový ředitel Českého rozhlasu pozdrží digitalizaci

Český rozhlas původně počítal s tím, že v blízké době spustí experimentální zemské digitální rozhlasové vysílání v Praze a od roku 2012 vlastní celoplošnou síť ve standardu DAB nebo DAB+. Od tohoto roku počítal s náklady 100 milionů korun ročně na jeho provoz. Plán ale vznikl ještě za minulého generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka, zatímco jeho nástupce Richard Medek s celoplošným digitálním vysíláním do roku 2015 nepočítá.

ANALÝZA: Ovlivní odsun digitalizace Českého rozhlasu tendr na první síť T-DAB?

Medek při volbě generálního ředitele Českého rozhlasu prohlásil, že oddálením startu vlastní celoplošné digitální sítě rozhlas ušetří za dobu jeho funkčního období přes 300 milionů korun. Místo celoplošného digitálního vysílání pak navrhnul spustit spíše dlouhodobé experimenty ve třech největších městech: Praze, Brně a Ostravě.

K TÉMATU: Perspektivy digitálního rozhlasu T-DAB v České republice

Prohlášení nového generálního ředitele ČRo určitě dává smysl, reagoval na změnu strategie ČRo Kamil Levinský. Předtím, než spustíte plnohodnotnou celoplošnou síť, si potřebujete otestovat, jak se ta síť chová, my jako operátor si potřebujeme otestovat technické chování této sítě, účastníci v tomto potenciálním experimentu, ať už by to byl ČRo nebo komerční rádia, si potřebují otestovat chování posluchačů a distributorů, do­dal.

BRAND24

Dlouhodobé testy vysílání v systému DAB a DAB+ ale bude třeba znovu domluvit. Původní dohoda o takovém testování v Praze mezi Českým rozhlasem a Českými Radiokomunikace totiž už zřejmě neplatí. O té variantě jsme hovořili ještě za předchozího vedení ČRo. Situace se po odvolání pana Kasíka trošku změnila. Nijak jsme to aktivně netlačili, a teď se potřebujeme seznámit s novou strategií nynějšího vedení rozhlasu a podívat se, co jsme schopni v tomto směru pro rozhlas udělat, uzavřel Levinský.

Více v zítřejším rozhovoru DigiZone.cz s ředitelem pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamilem Levinským

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).