Hlavní navigace

Radiokomunikace chtějí pokrýt do olympiády signálem DVB-T2 čtyři města

16. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 2. 2012

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace stále počítá s tím, že se mu do olympijských her v Londýně podaří rozjet vysílání v normě DVB-T2. Serveru DigiZone.cz to dnes řekl vedoucí útvaru strategie a rozvoje společnosti Jiří Vykydal. Operátor je na toto vysílání připraven technicky v podstatě již v tuto chvíli, potřebuje však získat souhlas od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

K TÉMATU: ČTÚ: Sítě pro DVB-T2 udělíme, až uvidíme životaschopný obchodní model

ČTÚ jsme již požádali o přidělení oprávnění. Nyní čekáme na jeho souhlas či nesouhlas, uvedl Vykydal. Radiokomunikace chtějí pokrýt do olympiády signálem DVB-T2 čtyři města. Kromě Prahy by šlo také o Brno, Ostravu a Plzeň. Toto vysílání by probíhalo formou dlouhodobého testu. Společnost by šířila v těchto lokalitách signál na kanálu 50. K tomu, aby operátor mohl vysílat na ostro, potřebuje, aby ČTÚ vyhlásil výběrové řízení, do kterého by se České Radiokomunikace přihlásily.

ČTĚTE TAKÉ: Pilot vysílání DVB-T2 dopadl úspěšně, shodla se skupina pro jeho zavádění

Počítáme s tím, že signál budeme nejprve šířit z těchto lokalit a v ostrém provozu bychom ho pak rozšířili i do dalších oblastí, sdělil DigiZone.cz vedoucí útvaru strategie a rozvoje ČRa Jiří Vykydal. Radiokomunikace by mohly zkušební vysílání bez problémů překlopit do ostrého provozu, který by ovšem už probíhal na jiných kanálech. Co se týká kontentu, firma chce nabídnout v první fázi plnoformátové stanice typu ČT HD a Nova HD, nevyhýbá se však jednání ani s dalšími partnery.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: České Radiokomunikace počítají s tím, že budou DVB-T2 nejprve dotovat

Problémem by nemusela být ani současná absence DVB-T2 přijímačů na trhu, případně jejich minimální počet. Máme informace, že výrobci jsou schopni po schválení D-Booku (jakási digitální kniha, která obsahuje i technickou specifikaci pro DVB-T2 boxy) ve velmi krátké době zaplavit náš trh přijímači, konstatoval Vykydal s tím, že další schůzka skupiny, která obsahuje zainteresované subjekty do vysílání v tomto standardu, by měla být v březnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).