Hlavní navigace

Česká republika lídrem digitalizace mezi postkomunistickými zeměmi

1. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 8. 2007

Největší poměr domácností s digitálním příjmem televize ze zemí bývalého východního bloku má Česká republika. Vyplývá to z průzkumu společnosti Informa Telecoms & Media, jehož výsledky zveřejnil polský server Satkurier.pl. Ve střední a východní Evropě nyní digitálně přijímá televizi osm milionů domácností. Do roku 2012 má jejich počet vzrůst na 34,8 milionu, upozorňuje studie.

BRAND24

Mezi digitálními lídry střední a východní Evropy se kromě České republiky objevuje také Polsko. To sice zatím jenom experimentuje se zemským digitálním vysíláním, mnoho diváků ale přijímá digitální satelitní televizi. Mnoho zemí se stává se zaváděním digitální televize atraktivních pro velké mezinárodní televizní skupiny. V době, kdy rozvinuté digitální trhy jako Česká republika nebo Polsko, imponují rychlým rozvojem, jiné země jako Lotyšsko a Slovensko, dělají v digitalizaci také velké pokroky, prohlásil autor studie Adam Thomas.

Kromě zemské digitální televize se na růstu trhu s digitálním příjmem televize podílí také IPTV, a to i v menších zemích, jako je Lotyšsko, Estonsko nebo Slovensko. Do pěti let se lídrem východoevropského trhu s digitální televizí stane Rusko. V roce 2012 by mělo digitální televizi přijímat 10 milionů ruských domácností, zatímco dnes do je jen 1,7 milionu, dodal Thomas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).