Hlavní navigace

Co se v dubnu Pražanům vypínat nebude?

9. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Praha má posledního dubna přijít o analogový televizní signál, ve skutečnosti se však vypne pouhý jeden vysílač – zato ten hlavní na Žižkově. Analogové vysílání bude i po 30. dubnu pokračovat z dalších šesti pražských vysílačů a dokrývačů. Ten nejdůležitější z nich, Cukrák, vypne analogový signál již letos v říjnu, ale ostatní mají vysílat „postaru“ až do listopadu 2011. Z tří pražských vysílačů můžete dodnes naladit dokonce i analogovou ČT 2, která pro Prahu a střední Čechy oficiálně přestala analogově vysílat loni na podzim.

Analogové ostrůvky uprostřed metropole

Cukrák, Strahov, Krč, Žvahov, Vokovice a Břevnov – to je šestice pražských vysílačů a dokrývačů, které budou i po 30. dubnu divákům na území metropole zprostředkovávat analogový televizní signál. Nejdůležitější z nich, Cukrák, který původně vznikl jako hlavní vysílač pro Prahu, se odmlčí již letos v říjnu, pět ostatních by mělo podle vládou schváleného harmonogramu digitalizace vysílat analogově až do listopadu 2011. Zda tomu tak bude doopravdy, však záleží hlavně na samotných televizích. Termíny vypínání vysílačů malého výkonu, obsažené v Technickém plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, jsou nejzazší možné a stát televize nenutí, aby v Praze vysílaly další dva roky digitálně i analogově.

Nebudeme-li počítat Cukrák, nejdůležitějším z pěti zbývajících analogových vysílačů na území Prahy je Strahov. Využívá ho analogová ČT 1 a Nova, obě z něj vysílají nezanedbatelným výkonem 501W, o jeden či dva řády vyšším než z ostatních pražských dokrývačů. Strahov využily České Radiokomunikace loni v září jako záložní vysílač po dočasném vypnutí digitálního vysílání přechodného multiplexu A ze Žižkova, což nakonec nedopadlo dobře a firma musela po protestech diváků obnovit vysílání ze Žižkova (a od Českého telekomunikačního úřadu dostala pokutu za nedostatečné informování diváků, protože řada Pražanů přišla o digitální signál dočasné sítě A). Strahov má největší dosah ze všech analogových vysílačů menšího výkonu v Praze.

Vokovice a Břevnov: tady se měnily i analogové kanály

Dokrývač ve Vokovicích (a v případě Primy i opakovač na Břevnově) používají všechny čtyři původní celoplošné analogové televize, tedy ČT 1, ČT 2, Nova i Prima. Televize Prima, která ve Vokovicích i Břevnově využívala analogový kanál 59, musela po loňském 15. prosinci, kdy na tomto kanálu ze Žižkova a Cukráku začal vysílat digitální multiplex 3, přeladit na blízký kanál 61. Prima vysílá z Vokovic (vysílač umístěný na budově Arita) výkonem 50W, ČT 1 a Nova výkonem 26W a ČT 2 výkonem 25W, břevnovský opakovač, který využívá pouze Prima, pak výkonem 1W. Vokovický dokrývač je primárním zdrojem signálu pro řadu společných televizních antén na sídlišti ve Vokovicích, kde se pro řadu diváků vypínání analogu v Praze posune až na rok 2011.

Prima - pokrytí analogem Praha Vokovice a Břevnov

Pokrytí Primy analogovým signálem z dokrývače Praha-Vokovice a opakovače Praha-Břevnov (Zdroj: www.iprima.cz)

Analogový dokrývač ve Vokovicích a opakovač v Břevnově by bylo možné vypnout i dříve, ale to záleží na rychlosti měření pokrytí digitálním signálem. Po vypnutí analogového vysílání ze Žižkova, a říjnovém konci analogového televizního vysílání na Cukráku bude ČTÚ společně s Českými Radiokomunikacemi provádět rozsáhlá měření po celé Praze a teprve na základě jejich výsledků bude možné rozhodnout o předčasném vypnutí analogových dokrývačů, případně o doplnění digitálním sítí na území metropole o další digitální opakovače. Nic však nenasvědčuje tomu, že by analogové vysílání z menších vysílačů na území Prahy mělo skončit dříve než v příštím roce. Rychleji bude zřejmě vypínat Česká televize, která se snaží ušetřit prostředky vynakládané na souběžné analogové a digitální vysílání.

Krč a Žvahov: dva dolíky bez signálu

Analogově se bude dál vysílat také na Žvahově, údolí u Barrandovského mostu, které je ze severu i jihu odstíněné kopci a signál ze Žižkova ani Cukráku do něj nedolehne. Z železničního hradla tu přes malý dokrývač dosud vysílají všechny čtyři analogové programy: ČT 1, ČT 2, Nova i Prima, všechny shodným výkonem 27W. Také v případě Žvahova bude nutné nejprve provést měření, zda tu je možné naladit digitální signál z dvou hlavních pražských vysílačů, a pokud ne, televize se rozhodnou, zda požádají operátora svého multiplexu, aby pro Žvahov zprovoznil digitální opakovač. Teprve poté bude možné vypnout analogový dokrývač.

Stejná situace nastane po 30. dubnu také v Krči, respektive na Novodvorské, v části Braníku a okolí, pro které vysílá analogový dokrývač na Novodvorské ulici. Využívá ho ČT 1, ČT 2 a Prima, přičemž programy České televize vysílají výkonem 10W a Prima 5W. Také tento dokrývač je primárním zdrojem signálu pro domácnosti, které jsou ve stínu vysílačů Žižkov a Cukrák, a tudíž nemůže být do řádného měření intenzity digitálního signálu a vyhodnocení tohoto měření vypnut. Zvlášť proto, že na Novodvorskou míří řada společných televizních antén z blízkých sídlišť. Zmiňovaných šest analogových vysílačů ale nepředstavuje všechny zdroje analogového televizního signálu pro Prahu.

BRAND24

Analog přijímají Pražané i odjinud

Zvláště v okrajových částech Prahy přijímají diváci analogový televizní signál z mimopražských vysílačů. Často může jít o velmi vzdálené lokality, jako je Krašov, Buková hora, Mezivrata, Javořice, Ještěd nebo Černá hora. Tito diváci, pokud sami nevědí, odkud signál přijímají, budou poněkud zmateni informační kampaní a marně budou hledat na obrazovce varovný piktogram, který by jim potvrdil blížící se termín ukončení analogového vysílání konkrétního programu.

Analogové vysílače, které se nebudou 30. dubna 2009 vypínat
Program Analogový kanál Vysílač Výkon Termín vypnutí
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
26 Praha – Cukrák 1 000 kW říjen 2009
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
32 Praha – Strahov 501 W listopad 2011
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
34 Praha – Krč 10 W listopad 2011
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
44 Praha – Vokovice 26 W listopad 2011
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
49 Praha – Žvahov 27 W listopad 2011
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
56 Praha – Vokovice 25 W listopad 2011
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
57 Praha – Krč 10 W listopad 2011
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
60 Praha – Žvahov 27 W listopad 2011
TV Nova logo zmenšené
1 Praha – Cukrák 158 kW říjen 2009
TV Nova logo zmenšené
39 Praha – Strahov 501 W listopad 2011
TV Nova logo zmenšené
45 Praha – Žvahov 27 W listopad 2011
TV Nova logo zmenšené
47 Praha – Vokovice 26 W listopad 2011
TV Prima logo 2008 zmenšené
7 Praha – Cukrák 19,95 kW říjen 2009
TV Prima logo 2008 zmenšené
6 Praha – Krč 5 W listopad 2011
TV Prima logo 2008 zmenšené
43 Praha – Žvahov 27 W listopad 2011
TV Prima logo 2008 zmenšené
61 Praha – Břevnov 1 W listopad 2011
TV Prima logo 2008 zmenšené
61 Praha – Vokovice 21 W listopad 2011

Zdroj: Technický plán přechodu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).