Hlavní navigace

Co nabídne Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací? Těžko odhadovat

8. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Dominantní poskytovatel vysílacích služeb u nás už má teoretický novou zemskou sítí pokryta všechna krajská města. Pro malé televize tak může být síť velice zajímavá.

Regionální síť 8 už má kanál i v Ostravě

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace získal pro dosud nespuštěnou Regionální síť 8 poslední příděl, který mu scházel k tomu, aby pokryl všechna krajská města v naší republice. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) mu přidělil v uplynulých dnech kanál 50 pro lokalitu Ostrava – Hošťálkovice. Společnost tu může použít maximální vyzářený výkon necelé 2 kW s horizontální polarizací. Po necelém měsíci jde pro České Radiokomunikace o další úspěch. Začátkem února byl této síti přidělen kanál 52 v Jihlavě.

Účel Regionální sítě 8 je doposud nejasný. Pro potencionální zákazníky ovšem může operátor nabídnout velice zajímavou síť pokrývající v tuto chvíli už všechna krajská města včetněPrahy. Multiplex zároveň může posloužit jako výhoda v rámci konkurenčního boje a případné přetahování o klienty. Praha je jako jeden z mála vysílačů v tuto chvíli aktivní. Na kanálu 51 šíří České Radiokomunikace programovou pozici TEST SD. Stejná situace je i naKarlovarsku, kde společnost zapnula signál minulý týden.

Lukáš Polák: Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací teoreticky pokryla všechna krajská města


Foto: archiv

Objeví se v Regionální síti 8 například televize Regina? Byly by to jen dohady.

V DVB-T odstartovala televize Harmonie

Pražský regionální multiplex 4 obsadila v noci z pondělí 3. na úterý 4. března další česká televize. Zájemci, kteří se nacházejí v dosahu této sítě, si mohou naladit stanici Harmonie TV. Program původně cílící na diváky starší 45 let obohatil vysílání o některé nové prvky, spojil se s internetovým projektem Boom TV a nově chce oslovit publikum 35+. V multiplexu obsadila stanice poslední programovou pozici pro televize, na devátém místě je pak Rádio Dechovka, jehož částečným vlastníkem je ostravský podnikatel Leoš Pohl stojící i za Regionální sítí 4 společnosti Prague Digital TV.

Ač to tak původně nevypadalo, provozovateli této zemské digitální sítě se podařilo multiplex naplnit programy, které divák v Praze v ostatních multiplexech nenajde. První stanicí, která se v době spuštění tohoto multiplexu objevila, byla TV Metropol patřící nyní společnosti MF TV, později přibyly i další programy, mimo jiné TV Noe, regionalnitelevize.cz neboKino Svět. Jednou z posledních zařazených stanic byla na počátku roku televize Regina, která od včerejška vysílá první pořady. Obrazová kvalita Harmonie je nižší, ale vysílá se s plným rozlišením 720×576. Programový průvodce EPG zatím není k dispozici.

Lukáš Polák: V Praze a středních Čechách odstartovala Harmonie TV, obsadila Regionální síť 4


Foto: Čestmír Polák pro DigiZone.cz

Takhle se televize před necelými třemi lety představovala odborné veřejnosti

Vysílací rada má nového předsedu

Novým předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bude Ivan Krejčí. Regulátor o tom informuje na svých webových stránkách. Krejčí se začátkem 80. let vyučil elektromontérem, a později absolvoval maturitu na Střední průmyslové škole stavební. Nejprve absolvoval nižší pracovní pozice, například jako umývač oken nebo posunovač, k mediální branži „přičichl“ na přelomu první a druhé poloviny devadesátých let, kdy studoval režii na DAMU. Jako režisér pak působil ve Slováckém divadle a Městském divadle v Karlových Varech, kde byl zároveň uměleckým šéfem.

Ivan Krejčí má zkušenosti i z politické sféry. Jako asistent poslance působil v letech 2001 až 2005. Jeho poslední pracovní pozicí byl divadelní režisér a umělecký šéf Komorní scény Aréna v Ostravě. U Krejčího je však nejdůležitější zmínit aktuální politickou příslušnost – je stínovým ministrem kultury za ČSSD, která ho do RRTV protlačila. Dosavadní předsedkyně vysílací rady Kateřina Kalistováz kontrolního orgánu, jak by se mohlo zdát, neodchází a zůstává jeho řadovou členkou. Mandátu šéfky RRTV se rozhodla vzdát k 28. únoru. Kalistová se postu předsedkyně vzdala z důvodu angažování na ministerstvu kultury.

Lukáš Polák: Novým předsedou vysílací rady Ivan Krejčí, Kateřina Kalistová zůstává řadovou členkou


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Dosavadní šéfka Kateřina Kalistová zůstává řadovou členkou RRTV

Stručně

Předseda Rady České televizeMilan Uhde, její místopředsedkyně Dana Eklová a velký kritik práce generálního ředitele veřejnoprávního média Petr Dvořáka, radní Radek Mezuláník, nebudou mít už nadále vliv na fungování této instituce.

Lukáš Polák: Uhde, Eklová i Mezuláník jako televizní radní končí, v boji neuspěla ani Jurinová

Novým šéfdramaturgem zábavné tvorby televize Barrandov bude Aleš Cibulka. Vedení stanice o tom informovalo prostřednictvím serveru Týden.cz, který stejně jako tento program patří do rodiny mediální skupiny Empresa Media, jíž vlastní podnikatel Jaromír Soukup.

Lukáš Polák: Aleš Cibulka bude mít na Barrandově na starosti všechny zábavné formáty

Skupina Agrofert podnikatele a politika Andreje Babiše připravuje ke spuštění svůj nový projektImpuls AM. Jde o stejnou rozhlasovou stanici, která se o možnost šířit signál na středních vlnách ucházela v loňském roce, ale nakonec její provozovatel, společnost Londa, tuto vysílací licenci vrátil.

Lukáš Polák: Projekt středovlnného Impulsu AM není mrtvý, žádá o frekvenci v Líbeznicích

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí. Jak se povede Impulsu AM, na to si budeme muset ještě několik měsíců počkat.
Foto: Rádio Impuls

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí. Jak se povede Impulsu AM, na to si budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Připravovaný digitální rozhlasový vysílač (DAB) v Olomoucinepatří příbramské společnosti Teleko, ale Českým Radiokomunikacím (ČRa). Server DigiZone.cz na tuto skutečnost upozornil Marcel Procházka, ředitel pro regulaci tohoto operátora.

Lukáš Polák: Nový vysílač pro digitální rozhlas v Olomouci patří Českým Radiokomunikacím

Po přibližně dvou měsících od startu experimentálního vysílání zahájila v pondělí ostrý provoz tematická televize Regina, která bude určena především starším divákům, jež u obrazovky hledají pohodu a alternativu k většinou násilnému obsahu komerčních stanic v podobě různých akčních seriálů a podobně.

Lukáš Polák: Televize Regina zahájila vysílání, program bude nabíhat postupně

BRAND24

Rodinná stanice Relax, za níž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek a jeho mediální skupina Pohoda, vytáhla z televizních archivů dva americké seriály, které si získaly velkou popularitu především v devadesátých letech.

Lukáš Polák: Televize Relax vytáhla z archivu nečekaně americké seriály Pobřežní hlídka a JAG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).