Hlavní navigace

Co je lepší? LCD, plazma, LED nebo OLED televizor?

3. 2. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Otázka, s níž se na naši redakci nebo osobně na redaktory obrací naši čtenáři, ale i různí známí. Chtějí si koupit novou televizi a rozhodují se mezi několika typy. Hlavním kritériem přitom bývá většinou cena, ale ruku v ruce s ní i kvalita obrazu. Nechceme si hrát na soudce a vynášet jasné verdikty, která technologie je nejlepší a která naopak nejhorší. Není ale od věci shrnout, v čem jsou výhody a naopak nevýhody toho kterého typu televizoru. Uvítáme, když se s námi v diskusi pod článkem podělíte o vlastní zkušenosti a názory.

Televize je vlastně počítač. Vybírá se složitě

Ty tam jsou doby, kdy při výběru nového televizoru rozhodovala jen délka úhlopříčky a cena. Takovým způsobem se televize kupovaly snad jen v době analogu. Dnes jde o nepoměrně složitější operaci, vždyť z televizorů se vlastně staly vysokovýkonné počítače a málokterý divák dokáže ocenit a využít všechny funkce, které mu nabízejí. V tomto článku nejde ani tak o to hanit nebo vynášet do nebes jednu konkrétní technologii. Měl by spíše pomoci nerozhodným laikům, obyčejným konzumentům televizního vysílání, při výběru nejvhodnějšího typu televize pro jejich domácnost.

V prvé řadě je ale třeba říci, že nároky každého diváka jsou čistě subjektivní. Někomu vyhovuje obraz, jaký nabízí LCD televizory, jiný dá zase jenom na plazmu s „černou, která je opravdu černá“. Případně odmítá jakýkoli televizor, jehož obraz by nebyl podsvícený. Ani v téhle debatě se nechceme snažit určit vítěze. Pojďme se podívat na každou technologii zvlášť a popsat si její největší výhody, ale také nevýhody. Podle nich se pak může každý rozhodnout, který typ televizoru si pořídí.

Technologie OLED 100

Testy televizorů na DigiZone.cz: pomáháme vám vybrat

Nevíte si rady s výběrem nového televizoru a nemáte čas obcházet obchody s elektronikou a testovat vybrané přijímače? Nabízíme vám rozsáhlou databázi recenzí všech typů televizních přijímačů, dostupných na českém trhu. Píše je pro vás dlouholetý recenzent Bohumil Herwig. Testuje veškeré funkce nových přijímačů, včetně „chytrých“ Smart TV. Přečtěte si recenze aktuálně prodávaných plazem, LCD, LED a OLED televizorů!

Plazmové televizory

Svého času byly nejvyšším výdobytkem „hight technology“ domácností. Dnes jsou spíše na ústupu, i když stále mají dost fanoušků. Oproti jiným technologiím plazmy nepracují s podsvícením obrazu, jednotlivé pixely, z nichž se skládá jejich obraz, svítí samy o sobě. Světelný efekt vyvolává elektrický náboj, který přichází do buňky naplněné směsí plynů a mění jejich skupenství na plazmu. Miliony takových buněk pak tvoří PDP panel, obrazovku plazmového televizoru. Výsledkem je velmi rychlá odezva televizoru, která je o poznání rychlejší než u konkurenčních LCD televizorů, nevýhodou je ale snížená životnost takových panelů.

Zrychlená odezva u plazmového televizoru má ještě jednu výhodu: lidské oko ji nedokáže zachytit, takže napomáhá ke zlepšení plynulosti pohybu na televizní obrazovce a kontrastu barev u pohyblivých scén. Jednotlivé barvy na plazmové obrazovce mají sytější tóny, jsou přirozenější (vidět to je zejména na černé). Napomáhá tomu i vnější skleněná vrstva obrazovky. Plazmy ale mají menší životnost, obraz se do nich vypaluje. Pokud byste nechali delší dobu puštěný stejný obraz, například statické logo, po přepnutí na dynamickou scénu by logo zůstalo vypáleno v panelu a už byste se ho nezbavili. Výrobci plazmových televizorů ale tuto negativní vlastnost potlačují tím, že nechávají obraz „putovat“, i když je na něm delší dobu nějaký statický bod, třeba logo televizní stanice nebo pruhy při oříznutém formátu 4:3.

Panasonic 152“ NeoPDP

Největší plazmová televize na světě od společnosti Panasonic má úhlopříčku přes čtyři metry

Za nevýhodu plazmových televizorů se obecně považuje jejich vyšší spotřeba elektrické energie. U aktuálně nabízených modelů plazem to však už není pravda, tyto televizory musí splňovat (alespoň na evropském trhu) přísné limity a spotřebou se blíží konkurenčním LCD televizím. Ba co víc, oproti nim bývají často levnější. Určitou nevýhodou plazem je omezení velikosti přijímačů: protože jednotlivé buňky plazmy nelze výrazně zmenšit, není možné vyrábět malé plazmové televize s vysokým rozlišením, ale pouze televizory s většími úhlopříčkami.

LCD televizory

V pomyslném souboji s plazmami před lety vyhrály, jsou daleko rozšířenější. Napomohl jim k tomu fakt, že mají větší životnost, oproti prvním generacím plazem mnohem nižší spotřebu (až poloviční!) a vyrábí se v mnohem větší škále úhlopříček. Technologie LCD oproti plazmě nepracuje s buňkami, které samy o sobě „svítí“, obrazovka LCD televizoru obsahuje podsvěcovací trubice. Ty neustále svítí, a aby bylo jejich světlo rozmístěno po celé obrazovce rovnoměrně, obrazovku tvoří i několik různých vrstev, které toto světlo odrážejí a vedou do tekutého krystalu, a ten ho v různých intenzitách propouští ven. Právě podle tekutého krystalu (Liquid Crystal Display) dostala LCD technologie jméno.

Oproti plazmám je vnější vrstva LCD televizoru plastová, nikoli skleněná. To vede k efektu určité „umělosti“ obrazu, který se může zdát méně realistický než u plazmy. Také barevný kontrast je mnohem menší než u plazmových televizorů a kvalita obrazu se v různých pozorovacích úhlech mění (nejnovější modely LCD jsou na tom ale už podobně jako plazmy). Výrazným nedostatkem LCD je pomalejší odezva než u plazem, naopak výhodou mnohem větší životnost. U tohoto typu televizorů nehrozí nevratné vypalování statických obrázků do zobrazovacího panelu a tedy praktické zničení obrazovky.

LG LD320 - nejlevnější LCD

Levné typy LCD televizorů mívají problémy s pomalejší odezvou a méně věrným obrazem

LCD televizory mají výhodu i v lepší regulaci intenzity jasu obrazu, a obrazovka neodráží odlesky, třeba slunce nebo umělého osvětlení, protože není jako u plazmy skleněná. LCD televizory jsou díky tomu také mnohem lehčí, a tak se s nimi lépe manipuluje a nehrozí jim zničení, když je poklopíte. Na druhou stranu, obrazovka u LCD televizorů se hůře udržuje, nelze ji jako u plazmy přejet mokrým hadříkem, potřebujete na ni speciální čisticí přípravek. Jistou nevýhodou LCD je také horší zpracování rychlých pohybových scén, především u sportovních přenosů (hráči a celý obraz se při švenkování kamery „rozmazávají“).

LED televizory

Jde vlastně o další vývojový stupeň LCD televizorů, který místo standardních studených katodových zářivek používá podsvícení diodami (light emitting diod – odtud zkratka LED). Díky nim mají nižší spotřebu než LCD, dosahují vyššího jasu a mají větší barevnou škálu. Oproti klasickým LCD televizorům je ale jejich výroba nákladnější, a tak jsou výrazně dražší. Jde o poměrně mladou technologii, na trhu se LED televizory objevily teprve před sedmi lety (a u nás ještě později). Kvalitou obrazu se ale hodně blíží klasickým plazmám, oproti LCD dokáží reprodukovat „opravdovou černou“, navíc mohou být oproti LCD televizorům mnohem tenčí.

Obrovskou výhodou LED televizorů je jejich vysoká životnost. V té předčí i LCD televize, a jejich spotřeba je při stejném nastavení jasu obrazu výrazně nižší. Navíc mají rovnoměrněji podsvícenou celou plochu obrazovky a několikanásobně vyšší kontrast než LCD. Také odezva je u nich znatelně rychlejší než u klasického LCD televizoru, a díky tenčí obrazovce a celkově výrazně menší hmotnosti lze LED televizi umístit klidně i na stěnu pokoje, aniž by tomu byly třeba silné nosné šrouby. V podstatě tedy LED televizory dohání v kvalitě a odezvě obrazu mnohem starší technologii plazem, ale za ekonomičtějších provozních nákladů a s vyšší životností.

Samsung 2011 - D8000 (LED)

LED televizory bodují především svou tenkostí

OLED televizory

Vůbec nejmladší technologie televizní obrazovky, s jejímž komerčním využitím výrobci kvůli vysokým výrobním nákladům dlouhá léta čekali. Nicméně letos je vrhnou na trh, včetně České republiky. OLED televizory vlastně ještě zdokonalují to, co nabízejí LED televizory. Nepoužívají podsvícení, OLED je primárním zdrojem světla, takže podobně jako plazma dokola zobrazí černou (podrobněji o principu technologie OLED v tomto článku). Navíc je energeticky méně náročný a má mnohem rychlejší odezvu (až tisíckrát) než klasické LCD televizory. Téměř u něj odpadají problémy se sledováním obrazu z různých úhlů, v tom se blíží technologii plazem.

BRAND24

Obrovskou výhodou je ještě tenčí zobrazovací panel než u LED televizorů. OLED televize může být tenká dokonce jen čtyři milimetry, tudíž není problém takový přijímač „nalepit“ na zeď. Určitým problémem této technologie je ale otázka životnosti, kterou výrobci zatím nedokáží přesně zodpovědět. Vzhledem k vysoké ceně a nákladné výrobě je také zatím omezena škála úhlopříček, v nichž jsou tyto televizory vyráběny. Rozhodně však jde o technologicky nejvyspělejší typ televizoru, čemuž odpovídá i jeho cena. Za OLED televizor zaplatíte nejvíc ze všech čtyř typů televizorů popisovaných v tomto článku.

LG - televizor OLED 55´´

OLED televize jsou ještě tenčí než LED TV, ale výrazně dražší a s nejistou životností

Který typ televizoru je podle vás nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).