Hlavní navigace

Co je lepší: přijímat satelit přes set-top-box, nebo televizor s tunerem DVB-S/-S2?

16. 2. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Stojíte před rozhodnutím, zdali si koupit televizor se zabudovaným satelitním tunerem, případně satelitní set-top-box, který připojíte k televizi bez tohoto tuneru? Pokusíme se vám pomoci v rozhodování. V následujících řádcích se dozvíte, jaké jsou klady a zápory obou řešení, a pokud budete chtít, můžete přispět vlastními zkušenostmi do diskuse pod článkem. Zjednodušeně řečeno: televizor s integrovaným tunerem se jeví jako rozumné řešení pro nenáročného diváka, který nepotřebuje příjem z mnoha vysílacích pozic, set-top-box uvítají spíš náročnější diváci.

Ladění: Televizory versus klasické boxy

Televizory přinášejí dvě možnosti ladění. Buďto si zadáte parametry transpondéru (kmitočtu), případně celé družice manuálně (to ale ne každý televizor umožňuje), případně je možnost, že si váš výrobek prolaďuje pásmo kompletně sám. Televizor tedy umí vyhledat neznámé družice. Co se týká rozsahu, musíte většinou zadat, co je k dispozici a televizor se pak o zbytek postará. Většina výrobků má automatiku. Televizor si tedy zjistí, jaké družice jsou v dosahu paraboly. Nevýhodu má ale v tomto směru například značka Changhong, kde se musí při ladění vše zadat manuálně. Nevýhodou u televizorů je skutečnost, že u většiny z nich nemůžete zadávat místo, jako jste zvyklí například u klasických boxů, tedy funkce USALS, kde zadáte GPS a přijímač už si automaticky hledá pozice. Existují ale výjimky. Nastavení je ale v tomto případě jednodušší, než u samotného set-top-boxu. Největší rozdíl je v tom, že ladění v set-top-boxu jde ještě dál než u klasického televizoru v tom smyslu, že u přijímače máte mnohem větší možnosti nastavení. Je ale pravda, že i tady opět existují výjimky. Většina televizorů se ovšem nastavení boxů nevyrovná.

Řazení kanálů v televizorech bývá problematické

Jste zvyklí například na to, že jste si na klasickém boxu vytvořili vaše speciální favoritní skupiny, které byste chtěli mít i v televizoru? Tak na to můžete zapomenout. Jde mimo jiné i o další možnosti, jako je například třídění kanálů, jejich výběr a podobně. Set-top-box má těchto možností nesrovnatelně více. Můžete si v něm vytvořit favoritní skupiny, kde si každou pojmenujete, jak vám nejlépe vyhovuje, určujete si i pořadí stanic a může to být klidně i páté přes deváté, tedy co program, to jiná družice. V tomto směru si vyhrají zvláště majitelé boxů s operačním systémem Linux. U většiny televizorů je například možnost seřazení pouze podle seznamu družic a všech programů, který se pak dělí dále podle abecedy nebo podle čísla pozice, na kterém se nacházejí. Toto jsou tři základní možnosti, jež jsou dostupné u většiny televizorů. Některé televizory pak umožňují fyzické setřídění, ale neumí to opět všechny. Druhou možností je setřídění podle oblíbených položek, kde ovšem nastává problém. Neexistuje pravděpodobně televizor, který by uměl programy seřadit tak, jak vám vyhovuje. Programy tedy můžete sice nasoukat do oblíbených položek, ale neovlivníte už jejich pořadí, a ani pořadí samotných stanic, většinou. V tomto případě bohužel nepomůže ani editor. U většiny televizorů je tedy nutné programy vzít a fyzicky je setřídit.

Televizor Samsung UE40D5800VW

Co je lepší? LCD, plazma, LED nebo OLED televizor?

Otázka, s níž se na naši redakci nebo osobně na redaktory obrací naši čtenáři, ale i různí známí. Chtějí si koupit novou televizi a rozhodují se mezi několika typy. Hlavním kritériem přitom bývá většinou cena, ale ruku v ruce s ní i kvalita obrazu. Nechceme si hrát na soudce a vynášet jasné verdikty, která technologie je nejlepší a která naopak nejhorší. Není ale od věci shrnout, v čem jsou výhody a naopak nevýhody toho kterého typu televizoru. Uvítáme, když se s námi v diskusi pod článkem podělíte o vlastní zkušenosti a názory.

Televizor nezvládne více než čtyři konvertory

Uvažujete o tom, že si pořídíte parabolu, z níž napevno budete přijímat například signál z pěti družic? Pak raději zapomeňte na televizor a pořiďte si klasický set-top-box. Pravděpodobně neexistuje televizor, který by umožnil prostřednictvím takzvaného multifocusu přijímat více než čtyři družice (bez použití motoru). V úvahu připadá možnost, že například u značky typu TechniSat, která se specializuje i na satelitní boxy, lze přidat druhou kartu pro satelitní příjem, ale spoléhat se na to nedá. U stolního přijímače, který k televizoru připojujete, bývají nastavení v oblasti příjmu skutečně bohatá. Dražší boxy nabízejí celou paletu možností mimo jiné včetně jednoho konvertoru pro osm televizorů. Pro běžného diváka (zákazníka) jsou ale tato nastavení asi zbytečná. Klasického konzumenta si lze představit tak, že má natočenou parabolu v ideálním případě na pozici 23,5 stupně východně a přijímá satelitní služby CS Link nebo Skylink, případně z 1 stupně západně freeSAT by UPC Direct. O možnosti Digi TV se nezmiňuji záměrně, jelikož zákaznické karty jsou s jejími boxy spárovány, což znamená, že je není možné využít v jiných zařízeních. Divák-konzument tedy vůbec nemusí řešit, zda bude mít tuner zabudovaný v televizoru nebo si koupí samostatný box.

Technologie OLED 100

Testy televizorů na DigiZone.cz: pomáháme vám vybrat

Nevíte si rady s výběrem nového televizoru a nemáte čas obcházet obchody s elektronikou a testovat vybrané přijímače? Nabízíme vám rozsáhlou databázi recenzí všech typů televizních přijímačů, dostupných na českém trhu. Píše je pro vás dlouholetý recenzent Bohumil Herwig. Testuje veškeré funkce nových přijímačů, včetně „chytrých“ Smart TV. Přečtěte si recenze aktuálně prodávaných plazem, LCD, LED a OLED televizorů!

Televizory mají vedle satelitního většinou i další tuner

Jednou z velkých výhod, která také hraje pro pořízení televizoru se satelitním tunerem, je fakt, že spolu s ním dostáváte i pozemní nebo kabelový tuner. Nestane se, že byste si kupovali televizor pouze se satelitním tunerem. Současně tedy můžete přijímat například kabel a DVB-T, kabel a DVB-S, případně satelit a DVB-T. Vždy jsou tedy v jednu chvíli k dispozici dva druhy příjmu. U dual boxů je tato funkce také, ovšem máte-li přijímač pouze se satelitním tunerem, DVB-T si naladíte jen stěží. To je logické… Někdo se ale mylně domnívá, že televizory, které mají tři tunery, zpracují v jednu chvíli tři druhy příjmu. V tomto směru by opět vyhrály set-top-boxy pro náročné, které mají i více než dva tunery, například nejnovější VU+ s označením Ultimo, který nabízí všechny tři druhy příjmu najednou. Na trhu navíc s výjimkou TechniSatu a Loewe neexistuje od masového výrobce (a pravděpodobně ani toho druhého) televizor, který by měl vícetunerový přístroj v tom smyslu, že by byly k dispozici například dva satelitní tunery.

Changhong EF32F868S

Server DigiZone.cz nedávno otestoval levný model Changhong EF32F868S se satelitním tunerem. (Foto: Changhong)

BRAND24

Widgety: Velké plus televizorů

Doposud to vypadá spíše tak, že vedou klasické přijímače oproti televizorům se zabudovaným tunerem. Pro ty, co si rádi hrají a objevují nové aplikace, budou výhodou spíše televizory, a to proto, že nabízejí různé widgety, tedy programy, které jsou součástí firmwaru. Řeč může být mimo jiné o přístupu k videoportálu Voyo televize Nova, případně archivu zpravodajských stanic, jako jsou BBC World News, Euronews a později také France 24. Tohle skutečně u klasických boxů nenajdete. Majitelé televizorů značky Samsung pak potěší platforma Smart TV a obchod Samsung Apps, který obsahuje mimo jiné i zpravodajský portál iDNES.cz a řadu dalších, i když v téměř 100 % případů zahraničních aplikací. Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout, že i výrobci boxů se snaží. Například Humax nedávno ve spolupráci se společností Topfun Media vyrobil widget pro satelitní přijímač, který byl certifikovaný službou Skylink. Videopůjčovna Topfun je mimochodem dostupná i v televizorech Samsung. Pro hračičky se zájmem o satelitní boxy jsou určeny přijímače s operačním systémem Linux, které umožňují instalaci různých doplňků, jako je například stahování EPG pro zahraniční služby typu Sky UK nebo Sky Deutschland, zjišťování technických parametrů kanálu včetně připojených kódovacích systémů (jejich ID), funkce Blind Scan a řada dalšího.

Za dodání zkušeností a know-how do tohoto článku bych chtěl velice poděkovat našemu spolupracovníkovi a recenzentovi televizorů Bohumilu Herwigovi.

Preferujete satelitní tuner v set-top-boxu nebo televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).