Hlavní navigace

CME odvolala ředitele televize Markíza Vladimíra Repčíka

17. 1. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
17. 1. 2006

Pouhých pár dní poté, co slovenský Protimonopolní úřad schválil navýšení podílu mediálního koncernu CME v licencované společnosti nejsledovanější slovenské televize Markíza, oznámila tato firma výměnu na pozici generálního ředitele Markízy. Od 1. února tuto funkci opustí dosavadní šéf Vladimír Repčík a nahradí jej dosavadní ředitel celoplošného komerčního Rádia Expres Václav Mika. Dnes to oznámila samotná CME s tím, že zástupkyní generálního ředitele se stane Radka Doehring, která je už sedm let finanční ředitelkou Markízy a společně s generálním ředitelem televize Nova Petrem Dvořákem a právníkem Martinem Radvanem sedí v představenstvu několika klíčových firem holdingu TV Nova.

Václav Mika je zkušený řídící pracovník v oblasti médií a jsem velmi rád, že ho mohu mezi námi přivítat, prohlásil generální ředitel CME Michael Garin. Jsme přesvědčeni, že pod jeho vedením se nám bude nadále dařit upevňovat pozici Markízy jako lídra mezi slovenskými televizními stanicemi. Chtěl bych poděkovat Vladimíru Repčíkovi za jeho práci pro televizi Markíza a popřát mu mnoho úspěchů v jeho budoucí kariéře. Nový šéf Markízy Václav Mika je od roku 2004 předsedou Asociace nezávislých rozhlasových a televizních stanic, v letech 1998 až 1999 byl místopředsedou Rady Slovenské televize a v letech 1994 až 1998 řídil První slovenskou mediální agenturu.

Zkušenosti s televizním vysíláním Mika nasbíral v letech 1986 až 1994 ve Slovenské televizi. Externě také působil na Fakultě produkce Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Jeho předchůdce v ředitelském křesle, Vladimír Repčík, vedl Markízu od roku 2000, kdy se její předchozí ředitel a většinový majitel Pavol Rusko rozhodl vstoupit do politiky. Repčík předtím moderoval hlavní zpravodajskou relaci Markízy Televizní noviny a po dobu svého ředitelování působil spíše v roli prostředníka mezi Pavlem Ruskem a televizí.

BRAND24

Situace se změnila poté, co CME koncem loňského roku navýšila své podíly v licencované společnosti Markíza-Slovakia i servisní organizaci Slovenská televízna spoločnosť, s.r.o. Blatné, čímž de facto plně ovládla televizi. Do té doby CME vystupovala spíše jako investor a spoluzakladatel stanice. Financovala například stavbu sídla televize v Záhorské Bystrici na okraji Bratislavy. Už koncem loňského roku se navýšení podílů CME v Markíze projevilo v prvních personálních změnách. Televizi musela opustit Viera Rusková, manželka Pavla Ruska, která v Makíze pracovala jako vedoucí vydání Televizních novin, a také Ruskovi nakloněný šéfredaktor zpravodajství Peter Višváder.

Čtěte také CME definitivně ovládla Markízu, Pavol Rusko je mimo hru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).