Hlavní navigace

Chystá se Seznam.cz vysílat na webu Novu, ČT a Primu?

11. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Seznam.cz podle několika dobře informovaných zdrojů plánuje spuštění nové služby v oblasti televizního vysílání. Má být postavena na přebírání veřejně šířených televizních kanálů.

Nabídka z DVB-T překlopená na internet?

Volně šířené, pozemně vysílající televize v Česku by se mohly stát součástí nové televizní služby největší české internetové společnosti Seznam.cz. Podle několika dobře informovaných zdrojů Seznam takovou službu připravuje a chce jejím prostřednictvím oslovit pasivnější část uživatelů internetu. Firma však na přímý dotaz odmítá tuto skutečnost jakkoliv komentovat, natož potvrdit. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekla serverům Lupa.cz a DigiZone.cz mluvčí firmy Irena Zatloukalová. „Zásadně nekomentujeme služby, které jsme ještě nespustili.“

Přesto se po trhu tato informace začala intenzivně šířit a neoficiální cestou nám ji potvrdili i někteří zástupci televizí. Služba má být postavena na přebírání českých veřejně šířených televizních kanálů a jejich uchovávání v cloudu. Nad tím by měl Seznam.cz postavit vyhledávání a zpřístupňoval by toto vysílání prostřednictvím webu, mobilní aplikace či SmartTV. Spekuluje se také o tom, zda by součástí programů zůstaly i vysílané reklamy.


Foto: LG

Jedinou legální cestou, jak sledovat české televize v mobilu, byl dlouhou dobu mobilní telefon LG HB620-T s tunerem DVB-T

Seznam: oslovíme 75% líné populace

Ambice Seznamu na poli audiovizuálních služeb nejsou ničím překvapivým. Seznam v minulosti převzal stoprocentní kontrolu nad videoportálem Stream.cz, který pro něj představuje strategickou službu. Sám generální ředitel Pavel Zima neskrývá zájem nabídnout uživatelům televizní koncept v online prostředí. Minulý týden Hospodářským novinám potvrdil, že Seznam.cz připravuje čistě televizní službu, která bude stavět na pasivním přístupu uživatelů.

„Jako uživatel si sednete doma na gauč, zapnete televizi, vypnete sebe a řeknete: televize bav mě. A televize a její dramaturg vás baví. Na rozdíl od internetu nemusíte přemýšlet a nic dělat. Snažíme se pasivní koncept pro tu línou část populace, které je 75 procent, přenést i na internet. Aby ji mohl jen bavit. Tímto směrem chceme jít v televizních projektech a začít se angažovat v obýváku uživatele v osm hodin večer,“ prozradil Zima v rozhovoru pro HN, aniž by upřesnil, jak by taková televizní služba měla vypadat.


Foto: archiv DigiZone.cz

Televize je veskrze pasivní médium a od uživatelů internetu se zatím vyžaduje spíše aktivita. Seznam.cz chce oslovit „75% líné populace“, co vyžaduje pasivní zábavu.

Nova i Prima vyhrožují právními kroky

Zatím můžeme jen přemýšlet nad tím, nakolik by taková služba byla vůbec realizovatelná v rámci tradičních licenčních podmínek, které se distribuce televizního vysílání týkají. Už proto, že něco takového nemohou udělat ani stávající televizní stanice. Ty by se také stavěly tvrdě proti, pokud by se někdo o podobný krok pokusil. „Nedovedeme si představit, jak by mohl někdo přebírat naše vysílání bez našeho souhlasu. Takový souhlas jsme zmíněné společnosti neposkytli ani poskytnout nehodláme. Pokud bude někdo naše vysílání ke zmíněným účelům zneužívat, tak proti němu tvrdě zasáhneme za pomoci veškerých právně dostupných prostředků,“ odpověděl na dotaz webů Lupa.cz a DigiZone.cz generální ředitel televize Nova Jan Andruško.

Podobně se k případnému streamování vlastního vysílání na internetu staví i skupina Prima. „O podobném záměru zatím nemáme žádné skutečně ověřené informace. Pokud by však k něčemu podobnému mělo opravdu docházet, považovali bychom takovou aktivitu za porušení práva televizního vysílatele k jeho vysílání ve smyslu autorského zákona a podle toho bychom se k ní postavili. Případné právní kroky bychom samozřejmě koordinovali se všemi dalšími dotčenými subjekty v rámci ATO (Asociace televizních organizací, profesní sdružení českých televizí, pozn. red.),“ uvedl vedoucí PR oddělení FTV Primy Václav Mazánek.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Generální ředitel Novy Jan Andruško absolutně odmítá představu, že by signál jejich programů přebírala nějaká společnost bez jejich vědomí

Na Slovensku už podobná služba funguje

Streamování volně šířených televizních stanic, například pro chytré mobily, ale není zcela neznámou službou. Například u našich východních sousedů na Slovensku ji od loňského roku poskytuje košická společnost Antik Telecom. Každý majitel iPhone, dokonce i mimo území Slovenska, si tak může přes adresu http://iphonetv.antik.sk spustit v internetovém prohlížeči stránku, na které jsou odkazy na živé vysílání dvou programů veřejnoprávní Slovenské televize, komerční Markízy a jejích dvou tematických kanálů Doma a Dajto, konkurenční televize Joj a jejího druhého kanálu Plus, zpravodajské TA3, hudební Musiq1 a lokální Región TV – vše zcela zadarmo.

BRAND24


Foto: Antik Telecom

Služba iPhoneTV od košické společnosti Antik Telecom. Na iPhonu přes ní lze sledovat všechny pozemně šířené slovenské televize i v zahraničí, včetně Česka.

Na rozdíl od Seznamu ale Antik provozuje i klasickou IPTV a tudíž má u slovenské vysílací rady registraci na převzaté vysílání zmíněných televizí. Seznam.cz však není registrován jako provozovatel převzatého vysílání, u české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) je evidován pouze jako poskytovatel audiovizuální mediální služby na vyžádání, a to hned ve dvou případech – u internetové televize Stream.cz a služby Film.seznam.cz. Ani jedna ale dosud nenabízela lineárně vysílaný televizní kanál.

Ve světě se v posledních dvou letech vynořila řada služeb, které umožňují uživatelům volně streamovat a na internetu vysílat jakýkoli videoobsah – Veetle, Ustream a další. Lidé je záhy začali využívat ke streamování filmů ale také živého televizního vysílání – samozřejmě včetně programu placených kanálů, hlavně sportovních přenosů. V loňské studii Googlu a společnosti PRS for Music chránící autorská práva hudebníků tak byly tyto služby označeny za jeden z největších a nejrychleji rostoucích forem pirátství ve Velké Británii.

Uvítali byste možnost sledování všech pozemně šířených českých televizí na internetu a v mobilu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).