Hlavní navigace

Chceme celý multiplex se dvěma programy, říká šéf Novy

2. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 4. 2007

Televize Nova chce ve střednědobém horizontu obsadit celý jeden multiplex pro zemské digitální televizní vysílání. Nezaplní ho ale čtyřmi nebo pěti kanály v klasickém rozlišení obrazu, nýbrž současným programem ve vysokém rozlišení (HDTV) a jedním tematickým kanálem v normálním rozlišení. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny to řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Na otázku HN, kolik programových pozic v jednom multiplexu by si Nova nárokovala jako kompenzaci za vrácení analogových kmitočtů, Dvořák odpověděl: Čtyři plus jednu. Čtyři pozice zabírají datový tok pro jeden kanál v rozlišení HDTV plus jedna pozice pro tematický kanál. Celkem bychom tedy vysílali dva kanály.

Takzvaná kompenzace by měla podle Dvořáka zajistit, aby Nova mohla v horizontu tří až pěti let spustit zemské vysílání v HD kvalitě. Nova se na tento standard intenzivně připravuje, kupříkladu od konce letošního roku chceme naše zpravodajství natáčet v rozlišení HDTV, řekl šéf Novy v rozhovoru pro HN. Za druhé bychom měli dostat alespoň jednu dodatečnou pozici pro vysílání tematického kanálu. Shrnuto: ve střednědobém horizontu bychom chtěli obsadit všechny pozice v jednom multiplexu.

BRAND24

Dvořák rovněž potvrdil, že Nova pracuje na projektech dvou kabelových programů, jejichž obsah zatím nechtěl komentovat. Vyloučil však, že by šlo o filmovou stanici: Filmový kanál byl připravován už pro regulérní digitální vysílání. U ostatních projektů se inspirujeme v rámci CME u našich rumunských kolegů, kteří vysílají například kanál pro ženy nebo sportovní či filmový program.

Rozhovor generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka pro Hospodářské noviny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).