Hlavní navigace

Český rozhlas má speciální digitální rádio ke svém 90. výročí. Na internetu i v DAB

6. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ AUDIO Archivní záznamy využívá Český rozhlas často ve svém vysílání, ale v této podobě a rozsahu se k posluchačům dostanou vůbec poprvé. AKTUALIZOVÁNO 13:25

Internetovou stanici Rádio Retro, která bude vysílat 24 hodin denně po dobu 14 dnů na internetu, spustil při příležitosti svého 90. výročí Český rozhlas. Čistě digitální okruh, který je možné naladit od dnešního odpoledne i v DAB multiplexu firmy Teleko, bude dostupný v době od 6. do 18. května a dle zástupců veřejnoprávního média nabídne to nejatraktivnější z rozhlasového archivu v plné délce ve formě speciálního „jednodenního rádia“. Nepůjde pouze o „samohrajku", ale jednotlivé příspěvky budou mluveným slovem propojovat Jan Pokorný a Jaromír Ostrý. Ti vedle základních informací slibují dodat také humor a nadhled současného posluchače.

ROZHOVOR: Peter Duhan: Český rozhlas Dvojka se opět přejmenuje. Usilujeme o čtvrtý okruh

A na co se mohou posluchači ve vysílání speciální stanice těšit? Zazní dnes již legendární pořady „A léta běží, vážení“, „Meteor“, „Zpráva o stavu vody na českých tocích“, „Jak se máte, Vondrovi“, „Hovory v Lánech“, „Mikrofórum“ a řada dalších. Chybět nebude ani sportovní přenos z roku 1959 nebo reportáž, při které se redaktorka musela spustit do komína. A jaký je podtitul této necelých 14 dní fungující stanice? 90 let ve 24 hodinách. Projekt má být určen jak typických posluchačům Českého rozhlasu, mohou zavzpomínat na léta dávno i nedávno minulá, tak i těm mladším.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Český rozhlas oslaví své devadesátiny s posluchači v Divadle na Vinohradech

Často vysíláme z archivu krátké ukázky nebo komponované pořady, ale zatím nikdy jsme nepustili archivní vysílání souvisle na ploše několika hodin nebo dokonce dnů, uvedl při této příležitosti ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček a dodal: Například pořady Jak se máte, Vondrovi nebo A léta běží, vážení měly velmi specifickou kompozici a atmosféru, kterou si můžete připomenout, jen když si je poslechnete celé od začátku až do konce. A právě to teď posluchačům umožníme v neobvyklé kvantitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).