Hlavní navigace

Český rozhlas spouští Rádio Plus, časem by chtěl jeho vysílání rozšířit na celý den

1. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ PROGRAMOVÉ SCHÉMA – Významné změny v programování Českého rozhlasu dopadly dnes na jeho posluchače. Hlavní pozornost posluchačů má být mířena na analytickou stanici Rádio Plus.

Český rozhlas dnes představil novinářům změny ve svém vysílání, které mají vést k jeho zefektivnění a jeho fungování. Rozhodli jsme se portfolio stanic zredukovat a zkvalitnit. Proto jsme udělali stanici mluveného slova Český rozhlas Plus, uvedl Jan Menger, náměstek generálního ředitele veřejnoprávního média Petera Duhana pro program a vysílání. Český rozhlas Plus bude vysílat denně od 16 hodin do půlnoci. V průběhu letošního roku padne jasné rozhodnutí, jak bude pokračovat distribuce tohoto okruhu, zdali pouze na střední vlně, případně i VKV.

K TÉMATU: Český rozhlas Plus se představí až v den svého startu, tiskovku svolal na 1. března

Proč stanice vznikla? Byla to součást kandidátského projektu Petera Duhana. Český rozhlas se neustále rozšiřoval, ale nemělo to nějaký směr. Jde tedy o snahu najít směr a silný projekt. V minulosti jsme měli problém s tím, že se stanice kanibalizovaly. Posluchač si musel vybrat, co bude poslouchat. Chceme, aby posluchač od každého okruhu dostal to, co očekává. Radiožurnál se vyvíjí k rychlému zpravodajství, Dvojka je rodinným rádiem, přiblížil ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček. Díky ČRo Plus zůstanou zachovány některé žánry, jako je například analytická reportáž.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rádio Česko dnes v 16:00 ukončí vysílání, před budovou rozhlasu proběhne happening

Český rozhlas Plus bude určen pro náročnější posluchače, kteří očekávají kvalitu. Určitě nepůjde o masivní poslech. Tato minorita posluchačů pro nás bude ale nesmírně cenná. Co se týká věku, nejsme omezeni. Počítáme, že půjde o lidi, kteří jsou z vyšších socioekonomických skupin a z větších měst, upřesnil Nováček. To, že dochází ke sloučení ČRo Rádio Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo je podle zástupců veřejnoprávního média logický krok. Jde o stanice, které mají podobnou cílovou skupinu, takže si posluchači svoje pořady na Rádiu Plus najdou, konstatoval ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

NAPSALI JSME: Prodej české BBC majiteli Frekvence 1 a Evropy 2 nezastaví ani antimonopolní úřad

Stanice bude dostupná na středních vlnách a v digitálních platformách. Celkové náklady se pohybují okolo 60 milionů korun, uvedl Nováček. Nepůjde ale o upgrade Šestky. Zprávy ve vysílání Pluska budou desetiminutové. Z Leonarda se stala tvůrčí skupina pro vědu a techniku, která dostane na Plusku významný prostor a bude vysílání zahajovat. Formát stanice bude World Talk Radio. Chceme držet rádio názorů, které dá dohromady vyvážený celek. Chceme, aby rádio bylo důvěryhodné a reflektovalo moderní stávající dění, přiblížil Nováček.

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se, jak se dotknuly změny Českého rozhlasu jednotlivých digitálních služeb

Chceme jít do hlouby a nabídnout žánry, které se málo pěstují. Chceme nabídnout ty nejnáročnější formáty. Má jít o přidanou hodnotu nejen Českého rozhlasu, ale doufejme i celého rozhlasového trhu, konstatoval šéfredaktor nového okruhu ČRo Plus Daniel Raus. Skladba připomíná Český rozhlas 6, ale lidé, který tvoří celý tým, pochází ze všech tří původních stanic, uvedl Raus. Hovořil pochopitelně o ČRo Rádio Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Doufáme, že i formální stránka si své příznivce najde. Stanice se bude nadále vyvíjet a chceme, aby se dostala k posluchačům co nejblíže, řekl šéf nového okruhu ČRo Plus Daniel Raus.

KAM DÁLE: Protesty Českého rozhlasu byly marné, Lagardère získala souhlas RRTV s koupí BBC

Spolu s Českým rozhlasem Plus vzniká i ČRo Jazz, který vychází z dosavadního internetového tematického streamu. Zatímco Český rozhlas D-dur je připravován týmem, kterým jsou zaměstnanci Vltavy nebo externisté, u Jazzu půjde o stanici, která má jediného člověka. Tím je Petr Vidomus, konstatoval šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Lukáš Hurník. O programovou pozici se bude dělit s Českým rozhlasem Plus. Jazz bude dostupný od půlnoci do 16 hodin. Na webu bude stanice dostupná 24 hodin. Stanici budou tvořit jeden dramaturg, dva až tři externisté a dva „hlasy stanice“. Inspiraci našla stanice v zahraničí, například v Anglii, Francii nebo Polsku.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: S Rádiem Česko se před budovou Rozhlasu loučily desítky lidí

Budeme hrát především současný jazz. Chceme být aktuální a aktuální produkci chceme prezentovat. Je s podivem, že jazzová stanice tu ještě nevznikla. Souvisí to pochopitelně ale se současnou mediální situací. V posledních dvou letech na druhou stranu zaznamenal jazz v Česku velké změny. Vznikly například jazzové katedry. Jazz se tedy vrací zpět do Česka. Český jazz je na tom v posledních letech o mnoho lépe než pár lety. Vychází více desek a mladá generace se začíná jazzu více věnovat, konstatoval Petr Vidomus, hudební redaktor Českého rozhlasu Vltava, který bude mít na starosti i stanici ČRo Jazz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).