Hlavní navigace

Český rozhlas bude pro archivaci historických záznamů využívat technologii Piql

25. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Český rozhlas
UVNITŘ VIDEO – Nejistota ohledně životnosti digitálních formátů a cloudových platforem nutí archivní fondy Českého rozhlasu hledat nové cesty pro stabilní archivaci cenných historických podkladů a záznamů.

Český rozhlas se proto rozhodl využít pro archivaci „rodinného stříbra“ unikátní technologii Piql, která k ukládání dat využívá černobílý filmový materiál. Archivovaná data jsou zapsána na černobílý film s vysokým rozlišením, který je následně bezpečně uložen a chráněn v tzv. piqlBoxu.

Technologie Piql využívá k ukládání dat
černobílý filmový materiál.
Autor: Piql

Technologie Piql využívá k ukládání dat černobílý filmový materiál.

Zvukové dokumenty, kterými archiv Českého rozhlasu disponuje, jsou specifickým historickým pramenem, který má významné místo z hlediska mapování historických událostí, uvedla Eva Ješutová, vedoucí rozhlasového archivu. Historie je součtem subjektivních pohledů a právě autentičnost zvukových záznamů, kterými Český rozhlas disponuje, významně doplňuje celkový obrázek nejrůznějších historických událostí a nabízí možnost vidět je v širších souvislostech, doplňuje Jan Novotný, vedoucí Archivních a programových fondů ČRo.

Od voskových desek přes záznamy na rentgenových snímcích až po magnetofonové kazety

Archiv Českého rozhlasu pečuje o statisíce zvukových snímků mimořádné kulturně-historické hodnoty, jejichž časové rozpětí sahá od konce 19. století po současnost. Dokumenty, které zaznamenaly nejdůležitější okamžiky národních i světových dějin na straně jedné, a literárně-dramatické i hudební snímky s mistrovskými výkony herců, zpěváků a skladatelů na straně druhé.

Od roku 2003 probíhá soustavná digitalizace veškerého archivního bohatství Českého rozhlasu. Z analogových záznamů na magnetofonových pásech bylo digitalizováno už více než devadesát procent, což představuje více než 220 tisíc hodin nahrávek, tedy přibližně 25 let zvukového záznamu a více než 7,5 milionu stránek nejrůznějších písemností.

Konec války v archivech Českého rozhlasu
Autor: Český rozhlas

Konec války v archivech Českého rozhlasu

Z hlediska historického mají prvořadý význam především autentické zvukové snímky z meziválečného období, dále dokumenty, které mapují cestu Evropy ke 2. světové válce, záznamy s politickými procesy v padesátých letech, dobývání vesmírného prostoru, události tzv. Pražského jara a okupace Československa v roce 1968 či rozpad východního bloku v roce 1989. V neposlední řadě i vlastní umělecká tvorba rozhlasu, kterou tvoří mimo jiné rozhlasové hry, pohádky a pásma.

Archivní materiály se ukládají na třech oddělených místech

K archivaci v současné době Český rozhlas používá sofistikovaný systém, který záznamy automaticky ukládá a zároveň pořizuje jeho kopie, které jsou ukládány na třech separovaných místech, aby byla dodržena bezpečnost jejich uchování.

Při vědomí toho, že digitální formáty a nejrůznější cloudová řešení však představují „zejména“ snadnější dostupnost záznamů, nikoliv jejich stabilní archivaci, se Český rozhlas rozhodl využít unikátní technologii Piql, která k archivaci digitálních dat, a to jak ve vizuální podobě, tak prostřednictvím binárního kódu, využívá černobílý 35mm filmový materiál. Důvodů, proč jsme se rozhodli tuto technologii pro dlouhodobou archivaci tzv. rodinného stříbra Českého rozhlasu využít, je několik. Jednak jde o materiál, který má prokazatelnou, nikoliv pouze deklarovanou, životnost sto let. Dalšími důvody jsou nízké náklady na pořízení samotné kopie a téměř nulové náklady na údržbu. Ale hlavní je to, že za nízké náklady vytvoříme identickou kopii záznamů, kterou můžeme uložit mimo hlavní budovu rozhlasu, například do našich regionálních studií, a zajistit tak jejich bezpečné uchování pro budoucí generace i v případě přírodní katastrofy, teroristického útoku nebo jiných situací, vysvětluje technický ředitel Karel Zýka důvody, proč se Český rozhlas rozhodl tuto technologii využít.

BRAND24

Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

Technologie Piql umožňuje ukládat digitální data v jakémkoliv formátu, od čistě textových dokumentů přes obrazové až po audiovizuální nahrávky. Ta jsou zapsána na černobílý film s vysokým rozlišením, který je následně bezpečně uložen a chráněn v tzv. piqlBoxu. Čitelný text se zdrojovými kódy a specifikacemi formátu souboru pak zajistí i ve vzdálené budoucnosti přístup bez ohledu na dostupnost specifických technologií nebo jejich dodavatelů, podotýká Katarína Morvai, ředitelka společnosti Bonton, která je autorizovaným dodavatelem technologie pro Českou republiku. Pro obnovu v případě nouze potřebujete pouze zdroj světla, digitální fotoaparát s dostatečným rozlišením a počítač, dodává Morvai.

V pilotním projektu bylo zatím technologií Piql uloženo 2300 hodin záznamu, což představuje asi šest tisíc samostatných záznamů s kapacitou jednoho terabajtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).