Hlavní navigace

Česko se stává rájem televizních licencí

4. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
4. 12. 2009

Nadnárodní televizní koncerny si oblíbily Českou republiku. Díky poměrně nízkým správním poplatkům dokáží přes české televizní licence vysílat do zemí Evropské unie případně i do světa. Navíc využívají i liberálnější mediální legislativu, která je v Česku zavedena v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Informuje o tom server iHNED.cz.

BRAND24

Televizní licence v České republice stojí 50 000 korun ve formě jednorázového správního poplatku. Vysílatel ale nemá prakticky žádná omezení pokud jde o jazyk vysílání, označení nevhodných pořadů nebo další aktivity, které jsou v sousedních zemích vnímány přísněji. Jediným omezením je zákaz vysílání erotických pořadů mezi 6.00 a 22.00.

Například na Slovensku a v Maďarsku mají vysílatelé mnohem přísnější podmínky. Musí nepřetržitě vysílat informaci o věkové kategorii pořadu přímo na obrazovce nebo jsou povinni dodržovat vysílání ve státním jazyku. Provozování nadnárodních televizních programů se tak nevyplácí u licencí udělených v těchto zemích. V Maďarsku navíc musejí televize platit i podstatně vyšší licenční poplatky. Pokud si nadnárodní vysílatel požádá o licenci v České republice, tyto starosti mu odpadají zatímco dosah a působnost vysílaného programu se neomezuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).