Hlavní navigace

České televize jsou podle studie stále pod politickým tlakem

16. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
16. 2. 2009

V Česku se sice již rozjela naplno digitalizace televizního vysílání, to však stále bojuje s dalším nepříjemným tlakem – politickým. S odvoláním na studii nazvanou Televize v Evropě, to uvedla agentura ČTK. Jejími autory jsou Nadace otevřené společnosti (Open Society Foundation) a Institut otevřené společnosti (Open Society Institute). Na českém televizním trhu tak podle studie stále schází zdravá konkurence. Reklamní průmysl se stále dožaduje větší konkurence, kterou by měly posléze zajistit nové digitální kanály, uvádí studie.

Ta také kritizuje současný regulační orgán, kterým je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Legislativa by měla být podle studie změněna tak, aby více umožnila veřejnou účast na dohledu na TV vysílání. Problém RRTV je podle ní politická závislost a také to, že se v jejím členství stále odráží rozložení politické moci v parlamentu, podobně jako je tomu v případě ČT. Autoři studie v souvislosti se stavem televizního vysílání vyzvali vládu a poslance, aby zvýšili nezávislost veřejnoprávní televize a regulačního úřadu RRTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).