Hlavní navigace

České Radiokomunikace žádají o souhlas s technologickou neutralitou sítí DVB-T

6. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Co to může znamenat? Firma svůj požadavek odmítá komentovat, ale v praxi by mohla v případě souhlasu ČTÚ převést své nynější multiplexy DVB-T na DVB-T2

Žádost o umožnění technologické neutrality využívání přidělených kmitočtů zaslaly Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) České Radiokomunikace a jejich dceřiná společnost Czech Digital Group (CDG). Obě firmy provozují po jednom celoplošném multiplexu pro zemskou digitální televizi ve standardu DVB-T (sítě 2 a 3) a získaly i povolení k provozování několika regionálních sítí DVB-T. Telekomunikační úřad již 15. července zveřejnil na svém webu výzvu k uplatnění připomínek k těmto žádostem, které lze podávat elektronicky do 15. srpna.

K TÉMATU: Test DVB-T2 v Praze bude pokračovat, od ledna 2014 na něj naváže vysílání ve 4K

V praxi žádost Českých Radiokomunikací a CDG znamená, že by jejich multiplexy mohly vysílat nejen ve standardu DVB-T, ale i novějším DVB-T2, které nyní obě firmy testují v Praze. Stejně tak je možné, aby tyto multiplexy nabízely nejen volně šířené programy, ale také placené a tedy zakódované televizní a rozhlasové stanice. Operátor nechtěl svoje žádosti na dotaz serveru DigiZone.cz nijak specifikovat. „Z důvodu běžícího správního řízení a veřejné konzultace u ČTÚ bychom se k tomu v této chvíli nechtěli vyjadřovat,“ sdělila PR manažerka Českých Radiokomunikací Markéta Šveňková.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální sítě Českých Radiokomunikací vyzkouší HbbTV, HDTV a Pay TV

ČTÚ se v textu veřejné konzultace vyhovění žádostem ČRa a CDG nebrání: „Vzhledem k tomu, že v souladu s opatřením obecné povahy části plánu využití rádiového spektra č. PV-P/10/08.2012–11 pro kmitočtové pásmo 470–960 MHz, čj. ČTÚ-68 903/2012–605 ze dne 29. 8. 2012 (dále jen „PVRS“), není pro pokročilejší technologie důvod k omezení zásady technologické neutrality a neutrality vůči službám elektronických komunikací pro využívání rádiových kmitočtů držiteli přídělů udělených podle odst. 4) a 5) Oddílu 3, článku 7 PVRS. Žádosti je tedy možné vyhovět. Toto rozhodnutí je podpořeno i vývojem využívání rozhlasové služby v pásmu 694 – 790 MHz oznámeném na World Radiocommunication Conference 2012 (WRC 2012) konané ve dnech 23. 1. 2012 – 17. 2. 2012.”

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).