Hlavní navigace

České Radiokomunikace lobbují pro posunutí vypnutí analogu na červen 2012

31. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
31. 1. 2008

Na konci roku 2010 bude bez digitálního signálu 1,5 milionu lidí, píše dnešní Mladá fronta Dnes a odkazuje se na slova ředitelky Českých Radiokomunikací Jane Hannahové. Deník přitom zapomíná uvést, že inzerované nedostatečné pokrytí tu zmiňuje šéfka jen jedné ze čtyř digitálních sítí a že v současnosti Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhodnocuje připomínky k Technickému plánu přechodu na digitální vysílání (TPP). Vyjádření Jane Hannahové pro média tak může být jen hrou o čas dominantního poskytovatele analogového televizního vysílání v České republice.

Pokud budeme pracovat velmi intenzivně, je reálné, abychom do konce 2010 pokryli digitálním signálem 85 procent populace, uvedla Hannahová. V té době by podle ní bylo bez signálu DVB-T její společnosti stále pět až šest velkých měst, mezi nimi Liberec, Most a Karlovy Vary. Situace bude lepší koncem roku 2011, to už budeme mít pokryto 95 procent populace a definitivní vypnutí stávajícího analogového signálu by tak mohlo nastat v červnu 2012, doplnila. Už dnes může signál multiplexu A, budoucí „dvojky“, přijímat bezmála polovina obyvatel Česka. V minulosti pak České Radiokomunikace prosazovaly jako termín definitivního vypnutí analogu i rok 2014.

KOMENTÁŘ: „Helikoptéra“ zastavuje českou digitalizaci? Ne. (Zdeněk Duspiva)

Server DigiZone.cz požádal o vyjádření k celé záležitosti předsedu Rady Českého telekomunikační úřadu Pavla Dvořáka. Ten pragmaticky uvedl: TPP bude vydávat jako svoje nařízení vláda. Proto se tam odrazí přání její – a ne přání Českých Radiokomunikací. TPP určuje termíny pro zapínání digitálního a vypínání analogového vysílání, které budou muset potom všichni operátoři dodržovat.

Jane Hannahová pro Mladou frontu Dnes řekla, že důvody, kvůli kterým nebude možné pokrýt Česko rychleji, jsou ryze technického rázu. Složitý proces představuje například výměna antén, která závisí mimo jiné na počasí a nesmí ohrozit další služby závislé na vysílačích. Až bude vydaná definitivní verze TPP, jistě si každý bude umět snadno sám spočítat, kolik budou mít České Radiokomunikace i další provozovatelé digitálních sítí např. na zapnutí jednoho vysílače, umírňuje vyjádření šéfky Českých Radiokomunikací Pavel Dvořák.

Možnost, že by České Radiokomunikaci přišly kvůli avizovanému zpoždění o kmitočtový příděl pro multiplex 2 podle Pavla Dvořáka reálně nehrozí. Na českém trhu ale nebudou stavět svůj multiplex jenom České Radiokomunikace. A provozovatelé vysílání si jistě budou vybírat ty sítě, které budou stavět rychleji, efektivněji a třeba i s vyšší kvalitu, řekl předseda ČTÚ serveru DigiZone.cz.

BRAND24

Spustit do roku 2010 vysílání minimálně pro 95 procent populace je např. úkolem, který bude muset splnit operátor vysílačů veřejnoprávního multiplexu. Výběrové řízení na něj ještě probíhá, jeho vítěz by měl být známý na konci února. Serveru DigiZone.cz to potvrdil ředitel techniky České televize Rudolf Pop a zmínil se přitom, že o výstavbu sítě mají zájem i společnosti na českém trhu dosud nepůsobící. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo deset společností, prozradil Rudolf Pop. Komerční multiplexu 3 a 4 budou budovat firmy Czech Digital Group a Telefónica O2.

Více o veřejnoprávním multiplexu a novinkách, které v něm čekají na diváky, se dozvíte v rozhovoru s ředitelem techniky ČT Rudolfem Popem. Na serveru DigiZone.cz vyjde v úterý 5. února

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).